Üzenőfal

Az üzenőfalra csak bejelentkezést követően lehet írni

Ide várjuk: Oszkárral kapcsolatos közérdekű információk, fejlesztési és népszerűsítési javaslatok, nem kritikus hibák jelzése. A nem releváns hozzászólásokat áthelyezzük.
Inkább a csevegőbe: Személyes üzenetek, konkrét utakkal kapcsolatos hozzászólások (Esetükben adjatok fel hirdetést a rendszerben, hogy rátaláljanak)
Tagolás:
17649. 
(Válasz) 2017. márc. 28. 08:17

Presztizstaxi felhasználó
Hali

4-szer egymás után,ha oszkár mester leszek,akkor 5000 forint értékü kreditett kapok!Ezt én szeretném felajánlani valamelyik alapitványnak!!!
(Válasz)
17648. 
(Válasz) 2017. márc. 28. 06:51

Presztizstaxi felhasználó
Eleka felhasználó Eleka üzenete:2017. március 22. 08:15
Tisztelt Oszkár!Szinte a kezdetektől Oszkározom.A BME-es ötlettől nyomon követem a fejlődésetek.Örömmel használom is mert a civil kezdeményezésekben és összefogásokban hatalmas potenciál van.Sajnálattal láttam,amikor a hirdetéseket (magyarosan szemfüles) módon üzleti céllal kezdték használni.Az az üzleti lehetőség,amit nektek-ötletgazdágnak-ez nyújtott, biztosan nagy kísértés volt.Ezzel azonban az Oszkárnak az a nemes volta tűnt el amiért ezt másoknak is ajánlottam.Ma már ez is csak egy hirdetési felület,üzleti céllal, ahová néha néha "beúszok",hogy a kisbuszosok után maradt utasokból elszállítsak párat. Az, h rejtett értékelésre lehetőség van,nem a felnőtt viselkedést, hanem a sunyi, gyerekes irányt támogatja.Ha vkinek kritikája van, az vállalja azt névvel, aki pedig kapja, tud tanulni belőle, vagy változtatni rajta. Szeretném, ha a saját felelősségeteket is megnéznétek abban, hogy milyen viselkedést erősítetek a köztudatban. Üdv: eleka
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 22. 22:38: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Örülök, hogy régóta figyelemmel követsz minket, sajnálom hogy csalódást okozott számodra a rendszer fejlődési útja.
Röviden válaszolva: nem tapasztalunk olyan jelenséget, hogy az üzleti sofőrök jelenléte a magánautósok rovására menne, tekintve hogy a többség utasként a telekocsisokat keresi, preferálja, akkor választja más megoldás helyett az üzletieket, ha telekocsis nincs. Persze ennek egy eset szabhat határt, ha magánautósként valaki magasabb árat szeretne, mint a költségmegosztás, akkor valóban nehezebben versenyképes az üzleti hirdetőkkel. De ez ritka.

Pont ezt a kérdést feszegette egy blogger is, aki aztán interjút készített velem a témában, ha van 5 perced, javaslom elolvasni:

http://spontanti.hu/index.php/2017/02/21/mit-miert-a-telekocsiert-interju-az-oszkar-telekocsi-alapito-tulajdonosaval/

Ha van ehhez meglátás, szívesen reagálok rá!

Rejtett értékelések: Nem teljesen értem ez alatt mit értesz. Az értékelés szövege, minősége névhez kötött. Az adott csillagok nem látszódnak értékelőnkként tételesen, ez lehetőséget ad olyan visszajelzésre, ha valakivel alapvetően OK volt az út, de van olyan szempont amiben fejlődhetne. Hogy ki mit vállal fel és min sértődik meg, azt nem tudjuk befolyásolni, de ezzel a rendszerrel kapcsolatban nem tapasztalunk visszaéléseket.
Inkább olyan fordul elő, hogy kamu fiókokkal regisztrál valaki és ad valótlan értékelést, de ezeket szinte kivétel nélkül fel tudjuk tárni, akár megkeresve és szankcionálva azt is, aki ezen akciók mögött áll.
Eleka felhasználó Eleka válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 14:15: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Oszkár!Hálás vagyok hogy visszajeleztetek, elolvastam a cikket. Szomorú vagyok, hogy nem tudom eldönteni, hogy magatoknak szeretnétek valamit megmagyarázni ami nem igaz, vagy nekem? Mert a tények a belinkelt cikktől még nem változnak/tak.
Egy Transporter ill Multivan kisbusz D1 D2-es matricával ugyanakkora ktsg-gel, fogyasztásban pedig alig eltérő ktségekkel teszi meg ugyanazt az utat, (7-9 fővel) mint egy telekocsis (2-3 fővel). ( Lásd:” A közel ezer kilométeres tesztút alatt kilencliteres átlagfogyasztást sikerült produkálni az új Transporterrel, kilenc férőhellyel”, forrás: http://www.origo.hu/auto/teszt/20100118-volkswagen-transporter-t5-kombi-20-cr-tdi-teszt.html)
Ez azt jelenti, hogy a telekocsizókat a megnevezésében is "üzletinek" nevezettek méltatlanul és aránytalanul jobb költséghatékonysággal lehetetlenítik el a valódi "Oszkározó"-kat. Most megnéztem ( 2017 03 23-i hirdetés szerint Bp- Miskolc útvonalon, 2017 03 25-én 56 hirdetésből 41 (!!!!!!) üzleti hirdetés és 15 nem üzleti. (ami azt is jelenti, hogy az „üzletiek” a telekocsizóknál 2-3-szor több utast szállíthatnak autónként ( üzletiek:kb 328 magánsofőr: kb 45 !! Szombaton ( 25-én) az első 12 kiemelt hirdetés összese kizárólag „üzelti”, pénteken az első 21 „kiemelt hirdetés összese „üzleti”. Az üzeltiek a költséghatékonyságuk miatt, ki tudják a „kiemelt hirdetés” összegét is kalkulálni.
Az, hogy azonos – vagyis tranzakció alapú - ktsg-et kértek a magánsofőröktől és a hivatásosoktól, szintén azt mutatja, hogy az Oszkár egyértelműen az üzleti sofőröket támogatja a feltétel rendszerével. (A 90%-ban üzletiek által használt kiemelt hirdetések plusz jövedelme alapján ez az „üzleti” döntésetek érthető, csak akkor ezt vállaljátok fel és ne állítsatok mást.
A hivatkozott cikkben anyagiakra hivatkozással magyarázzátok azt a stratégiai döntést, hogy „az üzletieket beengedtétek” pedig ezt más telekocsizók „üzleti felhasználók nélküli” profitábilis működése cáfolja.
Sajnálom, hogy a cikk szerinti oszkár- elsősorban besegít a hazai tömegközlekedésnek a kisbuszos üzletiekkel- és ez már nem az, ami volt, „A BME-s Oszkár”. A születésnapi rendezvényeteken egyik történetet mondtuk a másik után az utasokról, a sofőrökről, és éreztük, hogy Oszkárosok vagyunk. Én is kipróbáltam „a kisbuszos üzletieket”, de ott semmilyen beszélgetés senkivel nem volt, se a sofőrrel, se az utastársakkal. Buszozás volt. Üzleti alapon. Úgy vélem rövidtávon profitábilis „üzleti” döntést hoztatok, de hosszútávon –és az eredeti (BME-s) célhoz képest – elhibázott ez az út és bízom benne, hogy újragondoljátok az „Oszkár” jövőbeni irányvonalát.
Nem azért szántam rá ennyi időt a válaszra, mert nekem ettől bármi is változik az életemben, hanem mert tisztelem bennetek azokat az alapítókat, akik valami nagyon jót hoztak össze -nemcsak magukért- és most mindezt –az általam és sokak által elismert és megköszönt - társadalmi értéket rövidtávú hasznokért aprópénzre váltjátok. Tehát köszönöm az eddigieket mások nevében is és sajnálom, ha tönkre teszitek. Üdv: Anna
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 23. 18:41: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Elnézést, csak gyors válasz azon részre, ami később már nehezen ellenőrizhető:

Szombat magánautósok számára szintén "szezonon kívül"-nek számít, amit én egy keddi példával világítottam meg.
Jelenleg 19 : 29 az arány szombatra az üzletiek javára (a 40 fölötti kijelzett szám az üzletik kapcsán nem valós, mert az előresorolt hirdetéseket duplán számolja rendszer - mondhatni bug, de kárt nem okoz)
De ez a 19 nem nagyon lenne több üzletiek nélkül sem, mert szombaton nagyon kevesen utaznak.

Nézzük pénteket, amikor a magánemberek utaznak, (márc. 24.) jelen állás szerint:

87 : 41 a telekocsizók javára, tehát több mint dupla annyi magán autós hirdet, és jellemzően ők telnek be előbb (nem csak mert kevesebb hely van az autóban).

A fentieket - mely azért árnyalja az általad lefestett képet - most csak gyorsan írtam, hogy ellenőrizhető legyen, a többi felvetésre igyekszem reagálni a holnapi nap folyamán, (csak most tanulnom kell, és pont ma voltam a BME-n is egyébként :)

Attila
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 19:35: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Eleka! Ezt a dolgot már több mint egy éve jeleztem az oszkáron. Igen, igazad van, ez már régen nem telekocsi szolgáltatás. Az nem erről szól. Azért tudnak az "üzletiek olcsóbban fuvarozni, mert kisbusszal teszik ezt. Az, hogy ebbe mi az üzlet? Pécs-Budapest vonalon 2000-2200 Ft-ért szállítanak. ha tele van a kocsi oda-vissza, akkor ez 32000 Ft. Ez kb. 70Ft/km. Üzemanyagban kb.15000Ft. Tehát a tiszta bevétel 17000Ft egy nap. (Néha 2x fordulnak) Így nekik megéri ( bár hosszútávon, csak ha nem adóznak utána) Mert ugye számlát ritkán adnak :) Most azokról ne beszéljünk, akik nem üzletiként hirdetik az utat, pedig az. Egy Attila nevű, valószínűleg az oszkár embere ilyen érdekes adatokat ad meg. Ha megnézzük a hirdetőket kb.60-70%-a üzletszerűen szállít. Én úgy gondolom egy ilyen útra min.3000Ft-ot el kéne kérni. Én ennyit is szoktam és csak akkor vannak utasaim, ha az üzleti és ál-üzletiek kocsija betelik. Tehát az Oszkár teljes mértékben eltér az eredeti üzlet politikától és már mint személyszállítást szervező cégként dolgozik. Ez rendben is van, de akkor a hazugságot, már mint telekocsis szolgáltatást közvetítenek, meg kéne szüntetni. Ez nem az! Persze a pénz mindenek előtt! Nem beszélve, hogy ez mellett még amolyan hatóságosdit is játszanak. Fenyegetnek, letiltanak. Az üzleti sofőr meg azt csinál amit akar. átver, becsap, hazudik, stb.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 17:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Valamit nagyon elszámoltál azt már láttom,én is üzleti hirdetö vagyok,igaz csak hétvégeken,én nem ebböl élek,és le is adozok,de!!7 embert viszek alkalmanként 2000 forinért,tankolok 16-ra,és akkor még a pálya dij,és más költség hol van?? Csak a 4 gumi 150 000!!!
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 25. 18:05: Összes előzmény megjelenítése
Ha nem érné meg akkor nem csinálnád. De nem ez gond. Természetesen üzleti szállításnak nyereséget kell termelnie, de ez egy telekocsis rendszer volt. Csak az alapító vagy utódjai üzletet csináltak ebből és hát a fix befizető a nagy üzlet. :)
Eleka felhasználó Eleka válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 19:31: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Köszönöm a hozzászólást. Nem emeltem volna szót, ha az üzleti "szállítók"-hoz képest nem kerülnének hátrányos helyzetbe a magánautósok útitárs találási esélyei az Oszkár által kialakított feltételrendszer miatt. Szerintem ma "nem élhetnének meg az üzletiek" -és az Oszkárosok sem - az Oszkárból, ha nem lettek volna magánautósok akik felépítették a rendszert. Ezért méltatlannak tartom, a magánautósok - ma már kimutathatóan hátrányosabb helyzetbe kerülését az üzletiekkel szemben az Oszkár feltételrendszere miatt. Üdv Anna UI: Presztizstaxira röviden: Az én autómra is tudok 150.000-ért gumit venni.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Eleka üzenetére 2017. március 25. 20:34: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!
Valoban tudsz te is enyiért venni,viszont azt már nehezen hiszem el,hogy 3-4 havonta cseréled is,hisz nem teszel meg anyi kilométert magánemberként,hogy az el kopjon!!
broland01 felhasználó broland01 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 27. 10:41: Összes előzmény megjelenítése
Itt egy a lényeg, amit mindenki elfelejt említeni.
Amióta foglalási díjat kell fizetni, amit természetesen megérdemelnek az üzemeltetők, nagy ívben leszarják a magán autóst, akitől újabban a buszos hiénák miatt egyre kevesebb bevételük van! Nyilván mindenki a saját zsebét nézi, de valóban valamit kellene kezdeni ezzel a dologgal! Pl. külön választani az üzletieket és nem ikonokkal!
Nem régóta oszkározom, de az utas elszállítási mutatóm szinte a nullával egyenlő! Én nem tudok 2000 ft-ért elszállítani 220 km-re utast, mint a hiénák!

oszkar felhasználó Oszkár válasza broland01 üzenetére 2017. március 27. 10:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Roland!

Mivel pár napja regisztráltál, ezért amennyiben lesznek utasaid és adnak le értékelést rólad, akkor az adatlapod statisztikáján is látszani fog.
A kifejezéseddel élve, semelyik magán autós nincs leszarva a rendszerben.

Viszont felhívom a figyelmedet hogy ha valaki normál telekocsisként használja a rendszert akkor nem csak az árak motiválják, mivel mindenképp utazik.
A hirdetéseid alapján viszont ez nem valósul meg, mivel szinte azonnal napi szinten ingázol Pest és Pécs között, ezért felhívjuk a figyelmedet, hogy ha az utasok száma eléri a havi 40 főt akkor neked is üzleti csomagra kell váltanod az ÁFF.-ben foglaltak szerint.

Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 27. 11:18: Összes előzmény megjelenítése
Tehát azon múlik, hogy valaki üzleti sofőr legyen, hogy elszállít-e 40 főt egy hónapban? Tehát engedélyek nem számítanak? Csak befizesse az Évi 12000Ft-ot? Ez érdekes, mert akkor mitől üzleti sofőr? Szerintem attól, hogy van személyszállítói végzettsége, vállalkozó, stb.
Jano1968 felhasználó Jano1968 válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 28. 02:09: Összes előzmény megjelenítése
Szia, két részből áll össze az egész, az oszkár, a hirdetőfelületet biztosítja a felhasználóknak, ahol meghatározza, hogy 40 fő/ hónap után meg kell venni az uüzleti csomagot, de ez nem jelenti azt, hogy vállalkozónak kell lenned, megfelelő engedélyekkel. A NAV állásfoglalása szerint (ami az AB szerint csak szakmai állásfoglalás, mert a telekocsit, mint fogalmat a jog nem ismeri), ha nem haszonszerzési céllal, és rendszeresen viszel utasokat, és mindenki arányosan, és igazságosan osztzik a valós költségeken, akkor nem kell semmit csinálnod, bejelentened stb. Ha pl. 10 ezer a költséged, 4-en mentek Téged is beleértve, és max 2500-at kérsz mindenkitől, akkor nem fognak bántani.
De az üzleti csomagot meg kell venned, mert ezt írja elő az oszkár. Ha hasznod van, akkor kellenek csak engedélyek.
Az a lényeg, hogy meg tudd magyarázni, hogy miért mész oda naponta. (életszerű legyen)
Viszont sem a költség fogalma, se a rendszeresség fogalma nincs meghatározva sehol. Egy használt auto rezsiköltsége kb. 50 Ft/km...
Remélem, hogy így már érthetőbb egy kicsit. Az oszkár is harcol, hogy a telekocsi is megjelenjen a jogban, de a fuvarozó lobbi elég erős...
Jelenleg a telekocsi a Tűrt kategóriában van, és ez szerintem nagy eredménynek számít a jelenlegi helyzetben. Egyébként a hatóságok is figyelnek, és lépnek, ha kell...

Igen,valoban igy van,söt a hatoságok a tegnap léptek is!a pécsi taxi társaságok feljelentettek benünket,és egész állo nap a baranya megyei közlekedési hatoság több autoval,és kiemelten magas létszámal dolgozot a centrum parkoloban!Minden esetre én gratulálok igy utolag is a kedves taxisoknak!természetesen engem is ellenöriztek!
(Válasz)
Jano1968 Szuper (5)
17647. 
(Válasz) 2017. márc. 28. 02:09

Jano1968 felhasználó
Eleka felhasználó Eleka üzenete:2017. március 22. 08:15
Tisztelt Oszkár!Szinte a kezdetektől Oszkározom.A BME-es ötlettől nyomon követem a fejlődésetek.Örömmel használom is mert a civil kezdeményezésekben és összefogásokban hatalmas potenciál van.Sajnálattal láttam,amikor a hirdetéseket (magyarosan szemfüles) módon üzleti céllal kezdték használni.Az az üzleti lehetőség,amit nektek-ötletgazdágnak-ez nyújtott, biztosan nagy kísértés volt.Ezzel azonban az Oszkárnak az a nemes volta tűnt el amiért ezt másoknak is ajánlottam.Ma már ez is csak egy hirdetési felület,üzleti céllal, ahová néha néha "beúszok",hogy a kisbuszosok után maradt utasokból elszállítsak párat. Az, h rejtett értékelésre lehetőség van,nem a felnőtt viselkedést, hanem a sunyi, gyerekes irányt támogatja.Ha vkinek kritikája van, az vállalja azt névvel, aki pedig kapja, tud tanulni belőle, vagy változtatni rajta. Szeretném, ha a saját felelősségeteket is megnéznétek abban, hogy milyen viselkedést erősítetek a köztudatban. Üdv: eleka
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 22. 22:38: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Örülök, hogy régóta figyelemmel követsz minket, sajnálom hogy csalódást okozott számodra a rendszer fejlődési útja.
Röviden válaszolva: nem tapasztalunk olyan jelenséget, hogy az üzleti sofőrök jelenléte a magánautósok rovására menne, tekintve hogy a többség utasként a telekocsisokat keresi, preferálja, akkor választja más megoldás helyett az üzletieket, ha telekocsis nincs. Persze ennek egy eset szabhat határt, ha magánautósként valaki magasabb árat szeretne, mint a költségmegosztás, akkor valóban nehezebben versenyképes az üzleti hirdetőkkel. De ez ritka.

Pont ezt a kérdést feszegette egy blogger is, aki aztán interjút készített velem a témában, ha van 5 perced, javaslom elolvasni:

http://spontanti.hu/index.php/2017/02/21/mit-miert-a-telekocsiert-interju-az-oszkar-telekocsi-alapito-tulajdonosaval/

Ha van ehhez meglátás, szívesen reagálok rá!

Rejtett értékelések: Nem teljesen értem ez alatt mit értesz. Az értékelés szövege, minősége névhez kötött. Az adott csillagok nem látszódnak értékelőnkként tételesen, ez lehetőséget ad olyan visszajelzésre, ha valakivel alapvetően OK volt az út, de van olyan szempont amiben fejlődhetne. Hogy ki mit vállal fel és min sértődik meg, azt nem tudjuk befolyásolni, de ezzel a rendszerrel kapcsolatban nem tapasztalunk visszaéléseket.
Inkább olyan fordul elő, hogy kamu fiókokkal regisztrál valaki és ad valótlan értékelést, de ezeket szinte kivétel nélkül fel tudjuk tárni, akár megkeresve és szankcionálva azt is, aki ezen akciók mögött áll.
Eleka felhasználó Eleka válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 14:15: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Oszkár!Hálás vagyok hogy visszajeleztetek, elolvastam a cikket. Szomorú vagyok, hogy nem tudom eldönteni, hogy magatoknak szeretnétek valamit megmagyarázni ami nem igaz, vagy nekem? Mert a tények a belinkelt cikktől még nem változnak/tak.
Egy Transporter ill Multivan kisbusz D1 D2-es matricával ugyanakkora ktsg-gel, fogyasztásban pedig alig eltérő ktségekkel teszi meg ugyanazt az utat, (7-9 fővel) mint egy telekocsis (2-3 fővel). ( Lásd:” A közel ezer kilométeres tesztút alatt kilencliteres átlagfogyasztást sikerült produkálni az új Transporterrel, kilenc férőhellyel”, forrás: http://www.origo.hu/auto/teszt/20100118-volkswagen-transporter-t5-kombi-20-cr-tdi-teszt.html)
Ez azt jelenti, hogy a telekocsizókat a megnevezésében is "üzletinek" nevezettek méltatlanul és aránytalanul jobb költséghatékonysággal lehetetlenítik el a valódi "Oszkározó"-kat. Most megnéztem ( 2017 03 23-i hirdetés szerint Bp- Miskolc útvonalon, 2017 03 25-én 56 hirdetésből 41 (!!!!!!) üzleti hirdetés és 15 nem üzleti. (ami azt is jelenti, hogy az „üzletiek” a telekocsizóknál 2-3-szor több utast szállíthatnak autónként ( üzletiek:kb 328 magánsofőr: kb 45 !! Szombaton ( 25-én) az első 12 kiemelt hirdetés összese kizárólag „üzelti”, pénteken az első 21 „kiemelt hirdetés összese „üzleti”. Az üzeltiek a költséghatékonyságuk miatt, ki tudják a „kiemelt hirdetés” összegét is kalkulálni.
Az, hogy azonos – vagyis tranzakció alapú - ktsg-et kértek a magánsofőröktől és a hivatásosoktól, szintén azt mutatja, hogy az Oszkár egyértelműen az üzleti sofőröket támogatja a feltétel rendszerével. (A 90%-ban üzletiek által használt kiemelt hirdetések plusz jövedelme alapján ez az „üzleti” döntésetek érthető, csak akkor ezt vállaljátok fel és ne állítsatok mást.
A hivatkozott cikkben anyagiakra hivatkozással magyarázzátok azt a stratégiai döntést, hogy „az üzletieket beengedtétek” pedig ezt más telekocsizók „üzleti felhasználók nélküli” profitábilis működése cáfolja.
Sajnálom, hogy a cikk szerinti oszkár- elsősorban besegít a hazai tömegközlekedésnek a kisbuszos üzletiekkel- és ez már nem az, ami volt, „A BME-s Oszkár”. A születésnapi rendezvényeteken egyik történetet mondtuk a másik után az utasokról, a sofőrökről, és éreztük, hogy Oszkárosok vagyunk. Én is kipróbáltam „a kisbuszos üzletieket”, de ott semmilyen beszélgetés senkivel nem volt, se a sofőrrel, se az utastársakkal. Buszozás volt. Üzleti alapon. Úgy vélem rövidtávon profitábilis „üzleti” döntést hoztatok, de hosszútávon –és az eredeti (BME-s) célhoz képest – elhibázott ez az út és bízom benne, hogy újragondoljátok az „Oszkár” jövőbeni irányvonalát.
Nem azért szántam rá ennyi időt a válaszra, mert nekem ettől bármi is változik az életemben, hanem mert tisztelem bennetek azokat az alapítókat, akik valami nagyon jót hoztak össze -nemcsak magukért- és most mindezt –az általam és sokak által elismert és megköszönt - társadalmi értéket rövidtávú hasznokért aprópénzre váltjátok. Tehát köszönöm az eddigieket mások nevében is és sajnálom, ha tönkre teszitek. Üdv: Anna
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 23. 18:41: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Elnézést, csak gyors válasz azon részre, ami később már nehezen ellenőrizhető:

Szombat magánautósok számára szintén "szezonon kívül"-nek számít, amit én egy keddi példával világítottam meg.
Jelenleg 19 : 29 az arány szombatra az üzletiek javára (a 40 fölötti kijelzett szám az üzletik kapcsán nem valós, mert az előresorolt hirdetéseket duplán számolja rendszer - mondhatni bug, de kárt nem okoz)
De ez a 19 nem nagyon lenne több üzletiek nélkül sem, mert szombaton nagyon kevesen utaznak.

Nézzük pénteket, amikor a magánemberek utaznak, (márc. 24.) jelen állás szerint:

87 : 41 a telekocsizók javára, tehát több mint dupla annyi magán autós hirdet, és jellemzően ők telnek be előbb (nem csak mert kevesebb hely van az autóban).

A fentieket - mely azért árnyalja az általad lefestett képet - most csak gyorsan írtam, hogy ellenőrizhető legyen, a többi felvetésre igyekszem reagálni a holnapi nap folyamán, (csak most tanulnom kell, és pont ma voltam a BME-n is egyébként :)

Attila
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 19:35: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Eleka! Ezt a dolgot már több mint egy éve jeleztem az oszkáron. Igen, igazad van, ez már régen nem telekocsi szolgáltatás. Az nem erről szól. Azért tudnak az "üzletiek olcsóbban fuvarozni, mert kisbusszal teszik ezt. Az, hogy ebbe mi az üzlet? Pécs-Budapest vonalon 2000-2200 Ft-ért szállítanak. ha tele van a kocsi oda-vissza, akkor ez 32000 Ft. Ez kb. 70Ft/km. Üzemanyagban kb.15000Ft. Tehát a tiszta bevétel 17000Ft egy nap. (Néha 2x fordulnak) Így nekik megéri ( bár hosszútávon, csak ha nem adóznak utána) Mert ugye számlát ritkán adnak :) Most azokról ne beszéljünk, akik nem üzletiként hirdetik az utat, pedig az. Egy Attila nevű, valószínűleg az oszkár embere ilyen érdekes adatokat ad meg. Ha megnézzük a hirdetőket kb.60-70%-a üzletszerűen szállít. Én úgy gondolom egy ilyen útra min.3000Ft-ot el kéne kérni. Én ennyit is szoktam és csak akkor vannak utasaim, ha az üzleti és ál-üzletiek kocsija betelik. Tehát az Oszkár teljes mértékben eltér az eredeti üzlet politikától és már mint személyszállítást szervező cégként dolgozik. Ez rendben is van, de akkor a hazugságot, már mint telekocsis szolgáltatást közvetítenek, meg kéne szüntetni. Ez nem az! Persze a pénz mindenek előtt! Nem beszélve, hogy ez mellett még amolyan hatóságosdit is játszanak. Fenyegetnek, letiltanak. Az üzleti sofőr meg azt csinál amit akar. átver, becsap, hazudik, stb.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 17:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Valamit nagyon elszámoltál azt már láttom,én is üzleti hirdetö vagyok,igaz csak hétvégeken,én nem ebböl élek,és le is adozok,de!!7 embert viszek alkalmanként 2000 forinért,tankolok 16-ra,és akkor még a pálya dij,és más költség hol van?? Csak a 4 gumi 150 000!!!
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 25. 18:05: Összes előzmény megjelenítése
Ha nem érné meg akkor nem csinálnád. De nem ez gond. Természetesen üzleti szállításnak nyereséget kell termelnie, de ez egy telekocsis rendszer volt. Csak az alapító vagy utódjai üzletet csináltak ebből és hát a fix befizető a nagy üzlet. :)
Eleka felhasználó Eleka válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 19:31: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Köszönöm a hozzászólást. Nem emeltem volna szót, ha az üzleti "szállítók"-hoz képest nem kerülnének hátrányos helyzetbe a magánautósok útitárs találási esélyei az Oszkár által kialakított feltételrendszer miatt. Szerintem ma "nem élhetnének meg az üzletiek" -és az Oszkárosok sem - az Oszkárból, ha nem lettek volna magánautósok akik felépítették a rendszert. Ezért méltatlannak tartom, a magánautósok - ma már kimutathatóan hátrányosabb helyzetbe kerülését az üzletiekkel szemben az Oszkár feltételrendszere miatt. Üdv Anna UI: Presztizstaxira röviden: Az én autómra is tudok 150.000-ért gumit venni.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Eleka üzenetére 2017. március 25. 20:34: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!
Valoban tudsz te is enyiért venni,viszont azt már nehezen hiszem el,hogy 3-4 havonta cseréled is,hisz nem teszel meg anyi kilométert magánemberként,hogy az el kopjon!!
broland01 felhasználó broland01 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 27. 10:41: Összes előzmény megjelenítése
Itt egy a lényeg, amit mindenki elfelejt említeni.
Amióta foglalási díjat kell fizetni, amit természetesen megérdemelnek az üzemeltetők, nagy ívben leszarják a magán autóst, akitől újabban a buszos hiénák miatt egyre kevesebb bevételük van! Nyilván mindenki a saját zsebét nézi, de valóban valamit kellene kezdeni ezzel a dologgal! Pl. külön választani az üzletieket és nem ikonokkal!
Nem régóta oszkározom, de az utas elszállítási mutatóm szinte a nullával egyenlő! Én nem tudok 2000 ft-ért elszállítani 220 km-re utast, mint a hiénák!

oszkar felhasználó Oszkár válasza broland01 üzenetére 2017. március 27. 10:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Roland!

Mivel pár napja regisztráltál, ezért amennyiben lesznek utasaid és adnak le értékelést rólad, akkor az adatlapod statisztikáján is látszani fog.
A kifejezéseddel élve, semelyik magán autós nincs leszarva a rendszerben.

Viszont felhívom a figyelmedet hogy ha valaki normál telekocsisként használja a rendszert akkor nem csak az árak motiválják, mivel mindenképp utazik.
A hirdetéseid alapján viszont ez nem valósul meg, mivel szinte azonnal napi szinten ingázol Pest és Pécs között, ezért felhívjuk a figyelmedet, hogy ha az utasok száma eléri a havi 40 főt akkor neked is üzleti csomagra kell váltanod az ÁFF.-ben foglaltak szerint.

Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 27. 11:18: Összes előzmény megjelenítése
Tehát azon múlik, hogy valaki üzleti sofőr legyen, hogy elszállít-e 40 főt egy hónapban? Tehát engedélyek nem számítanak? Csak befizesse az Évi 12000Ft-ot? Ez érdekes, mert akkor mitől üzleti sofőr? Szerintem attól, hogy van személyszállítói végzettsége, vállalkozó, stb.

Szia, két részből áll össze az egész, az oszkár, a hirdetőfelületet biztosítja a felhasználóknak, ahol meghatározza, hogy 40 fő/ hónap után meg kell venni az uüzleti csomagot, de ez nem jelenti azt, hogy vállalkozónak kell lenned, megfelelő engedélyekkel. A NAV állásfoglalása szerint (ami az AB szerint csak szakmai állásfoglalás, mert a telekocsit, mint fogalmat a jog nem ismeri), ha nem haszonszerzési céllal, és rendszeresen viszel utasokat, és mindenki arányosan, és igazságosan osztzik a valós költségeken, akkor nem kell semmit csinálnod, bejelentened stb. Ha pl. 10 ezer a költséged, 4-en mentek Téged is beleértve, és max 2500-at kérsz mindenkitől, akkor nem fognak bántani.
De az üzleti csomagot meg kell venned, mert ezt írja elő az oszkár. Ha hasznod van, akkor kellenek csak engedélyek.
Az a lényeg, hogy meg tudd magyarázni, hogy miért mész oda naponta. (életszerű legyen)
Viszont sem a költség fogalma, se a rendszeresség fogalma nincs meghatározva sehol. Egy használt auto rezsiköltsége kb. 50 Ft/km...
Remélem, hogy így már érthetőbb egy kicsit. Az oszkár is harcol, hogy a telekocsi is megjelenjen a jogban, de a fuvarozó lobbi elég erős...
Jelenleg a telekocsi a Tűrt kategóriában van, és ez szerintem nagy eredménynek számít a jelenlegi helyzetben. Egyébként a hatóságok is figyelnek, és lépnek, ha kell...
(Válasz)
Oszkár Szuper (5)
17646. 
(Válasz) 2017. márc. 27. 11:50

oszkar felhasználó
Eleka felhasználó Eleka üzenete:2017. március 22. 08:15
Tisztelt Oszkár!Szinte a kezdetektől Oszkározom.A BME-es ötlettől nyomon követem a fejlődésetek.Örömmel használom is mert a civil kezdeményezésekben és összefogásokban hatalmas potenciál van.Sajnálattal láttam,amikor a hirdetéseket (magyarosan szemfüles) módon üzleti céllal kezdték használni.Az az üzleti lehetőség,amit nektek-ötletgazdágnak-ez nyújtott, biztosan nagy kísértés volt.Ezzel azonban az Oszkárnak az a nemes volta tűnt el amiért ezt másoknak is ajánlottam.Ma már ez is csak egy hirdetési felület,üzleti céllal, ahová néha néha "beúszok",hogy a kisbuszosok után maradt utasokból elszállítsak párat. Az, h rejtett értékelésre lehetőség van,nem a felnőtt viselkedést, hanem a sunyi, gyerekes irányt támogatja.Ha vkinek kritikája van, az vállalja azt névvel, aki pedig kapja, tud tanulni belőle, vagy változtatni rajta. Szeretném, ha a saját felelősségeteket is megnéznétek abban, hogy milyen viselkedést erősítetek a köztudatban. Üdv: eleka
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 22. 22:38: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Örülök, hogy régóta figyelemmel követsz minket, sajnálom hogy csalódást okozott számodra a rendszer fejlődési útja.
Röviden válaszolva: nem tapasztalunk olyan jelenséget, hogy az üzleti sofőrök jelenléte a magánautósok rovására menne, tekintve hogy a többség utasként a telekocsisokat keresi, preferálja, akkor választja más megoldás helyett az üzletieket, ha telekocsis nincs. Persze ennek egy eset szabhat határt, ha magánautósként valaki magasabb árat szeretne, mint a költségmegosztás, akkor valóban nehezebben versenyképes az üzleti hirdetőkkel. De ez ritka.

Pont ezt a kérdést feszegette egy blogger is, aki aztán interjút készített velem a témában, ha van 5 perced, javaslom elolvasni:

http://spontanti.hu/index.php/2017/02/21/mit-miert-a-telekocsiert-interju-az-oszkar-telekocsi-alapito-tulajdonosaval/

Ha van ehhez meglátás, szívesen reagálok rá!

Rejtett értékelések: Nem teljesen értem ez alatt mit értesz. Az értékelés szövege, minősége névhez kötött. Az adott csillagok nem látszódnak értékelőnkként tételesen, ez lehetőséget ad olyan visszajelzésre, ha valakivel alapvetően OK volt az út, de van olyan szempont amiben fejlődhetne. Hogy ki mit vállal fel és min sértődik meg, azt nem tudjuk befolyásolni, de ezzel a rendszerrel kapcsolatban nem tapasztalunk visszaéléseket.
Inkább olyan fordul elő, hogy kamu fiókokkal regisztrál valaki és ad valótlan értékelést, de ezeket szinte kivétel nélkül fel tudjuk tárni, akár megkeresve és szankcionálva azt is, aki ezen akciók mögött áll.
Eleka felhasználó Eleka válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 14:15: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Oszkár!Hálás vagyok hogy visszajeleztetek, elolvastam a cikket. Szomorú vagyok, hogy nem tudom eldönteni, hogy magatoknak szeretnétek valamit megmagyarázni ami nem igaz, vagy nekem? Mert a tények a belinkelt cikktől még nem változnak/tak.
Egy Transporter ill Multivan kisbusz D1 D2-es matricával ugyanakkora ktsg-gel, fogyasztásban pedig alig eltérő ktségekkel teszi meg ugyanazt az utat, (7-9 fővel) mint egy telekocsis (2-3 fővel). ( Lásd:” A közel ezer kilométeres tesztút alatt kilencliteres átlagfogyasztást sikerült produkálni az új Transporterrel, kilenc férőhellyel”, forrás: http://www.origo.hu/auto/teszt/20100118-volkswagen-transporter-t5-kombi-20-cr-tdi-teszt.html)
Ez azt jelenti, hogy a telekocsizókat a megnevezésében is "üzletinek" nevezettek méltatlanul és aránytalanul jobb költséghatékonysággal lehetetlenítik el a valódi "Oszkározó"-kat. Most megnéztem ( 2017 03 23-i hirdetés szerint Bp- Miskolc útvonalon, 2017 03 25-én 56 hirdetésből 41 (!!!!!!) üzleti hirdetés és 15 nem üzleti. (ami azt is jelenti, hogy az „üzletiek” a telekocsizóknál 2-3-szor több utast szállíthatnak autónként ( üzletiek:kb 328 magánsofőr: kb 45 !! Szombaton ( 25-én) az első 12 kiemelt hirdetés összese kizárólag „üzelti”, pénteken az első 21 „kiemelt hirdetés összese „üzleti”. Az üzeltiek a költséghatékonyságuk miatt, ki tudják a „kiemelt hirdetés” összegét is kalkulálni.
Az, hogy azonos – vagyis tranzakció alapú - ktsg-et kértek a magánsofőröktől és a hivatásosoktól, szintén azt mutatja, hogy az Oszkár egyértelműen az üzleti sofőröket támogatja a feltétel rendszerével. (A 90%-ban üzletiek által használt kiemelt hirdetések plusz jövedelme alapján ez az „üzleti” döntésetek érthető, csak akkor ezt vállaljátok fel és ne állítsatok mást.
A hivatkozott cikkben anyagiakra hivatkozással magyarázzátok azt a stratégiai döntést, hogy „az üzletieket beengedtétek” pedig ezt más telekocsizók „üzleti felhasználók nélküli” profitábilis működése cáfolja.
Sajnálom, hogy a cikk szerinti oszkár- elsősorban besegít a hazai tömegközlekedésnek a kisbuszos üzletiekkel- és ez már nem az, ami volt, „A BME-s Oszkár”. A születésnapi rendezvényeteken egyik történetet mondtuk a másik után az utasokról, a sofőrökről, és éreztük, hogy Oszkárosok vagyunk. Én is kipróbáltam „a kisbuszos üzletieket”, de ott semmilyen beszélgetés senkivel nem volt, se a sofőrrel, se az utastársakkal. Buszozás volt. Üzleti alapon. Úgy vélem rövidtávon profitábilis „üzleti” döntést hoztatok, de hosszútávon –és az eredeti (BME-s) célhoz képest – elhibázott ez az út és bízom benne, hogy újragondoljátok az „Oszkár” jövőbeni irányvonalát.
Nem azért szántam rá ennyi időt a válaszra, mert nekem ettől bármi is változik az életemben, hanem mert tisztelem bennetek azokat az alapítókat, akik valami nagyon jót hoztak össze -nemcsak magukért- és most mindezt –az általam és sokak által elismert és megköszönt - társadalmi értéket rövidtávú hasznokért aprópénzre váltjátok. Tehát köszönöm az eddigieket mások nevében is és sajnálom, ha tönkre teszitek. Üdv: Anna
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 23. 18:41: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Elnézést, csak gyors válasz azon részre, ami később már nehezen ellenőrizhető:

Szombat magánautósok számára szintén "szezonon kívül"-nek számít, amit én egy keddi példával világítottam meg.
Jelenleg 19 : 29 az arány szombatra az üzletiek javára (a 40 fölötti kijelzett szám az üzletik kapcsán nem valós, mert az előresorolt hirdetéseket duplán számolja rendszer - mondhatni bug, de kárt nem okoz)
De ez a 19 nem nagyon lenne több üzletiek nélkül sem, mert szombaton nagyon kevesen utaznak.

Nézzük pénteket, amikor a magánemberek utaznak, (márc. 24.) jelen állás szerint:

87 : 41 a telekocsizók javára, tehát több mint dupla annyi magán autós hirdet, és jellemzően ők telnek be előbb (nem csak mert kevesebb hely van az autóban).

A fentieket - mely azért árnyalja az általad lefestett képet - most csak gyorsan írtam, hogy ellenőrizhető legyen, a többi felvetésre igyekszem reagálni a holnapi nap folyamán, (csak most tanulnom kell, és pont ma voltam a BME-n is egyébként :)

Attila
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 19:35: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Eleka! Ezt a dolgot már több mint egy éve jeleztem az oszkáron. Igen, igazad van, ez már régen nem telekocsi szolgáltatás. Az nem erről szól. Azért tudnak az "üzletiek olcsóbban fuvarozni, mert kisbusszal teszik ezt. Az, hogy ebbe mi az üzlet? Pécs-Budapest vonalon 2000-2200 Ft-ért szállítanak. ha tele van a kocsi oda-vissza, akkor ez 32000 Ft. Ez kb. 70Ft/km. Üzemanyagban kb.15000Ft. Tehát a tiszta bevétel 17000Ft egy nap. (Néha 2x fordulnak) Így nekik megéri ( bár hosszútávon, csak ha nem adóznak utána) Mert ugye számlát ritkán adnak :) Most azokról ne beszéljünk, akik nem üzletiként hirdetik az utat, pedig az. Egy Attila nevű, valószínűleg az oszkár embere ilyen érdekes adatokat ad meg. Ha megnézzük a hirdetőket kb.60-70%-a üzletszerűen szállít. Én úgy gondolom egy ilyen útra min.3000Ft-ot el kéne kérni. Én ennyit is szoktam és csak akkor vannak utasaim, ha az üzleti és ál-üzletiek kocsija betelik. Tehát az Oszkár teljes mértékben eltér az eredeti üzlet politikától és már mint személyszállítást szervező cégként dolgozik. Ez rendben is van, de akkor a hazugságot, már mint telekocsis szolgáltatást közvetítenek, meg kéne szüntetni. Ez nem az! Persze a pénz mindenek előtt! Nem beszélve, hogy ez mellett még amolyan hatóságosdit is játszanak. Fenyegetnek, letiltanak. Az üzleti sofőr meg azt csinál amit akar. átver, becsap, hazudik, stb.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 17:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Valamit nagyon elszámoltál azt már láttom,én is üzleti hirdetö vagyok,igaz csak hétvégeken,én nem ebböl élek,és le is adozok,de!!7 embert viszek alkalmanként 2000 forinért,tankolok 16-ra,és akkor még a pálya dij,és más költség hol van?? Csak a 4 gumi 150 000!!!
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 25. 18:05: Összes előzmény megjelenítése
Ha nem érné meg akkor nem csinálnád. De nem ez gond. Természetesen üzleti szállításnak nyereséget kell termelnie, de ez egy telekocsis rendszer volt. Csak az alapító vagy utódjai üzletet csináltak ebből és hát a fix befizető a nagy üzlet. :)
Eleka felhasználó Eleka válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 19:31: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Köszönöm a hozzászólást. Nem emeltem volna szót, ha az üzleti "szállítók"-hoz képest nem kerülnének hátrányos helyzetbe a magánautósok útitárs találási esélyei az Oszkár által kialakított feltételrendszer miatt. Szerintem ma "nem élhetnének meg az üzletiek" -és az Oszkárosok sem - az Oszkárból, ha nem lettek volna magánautósok akik felépítették a rendszert. Ezért méltatlannak tartom, a magánautósok - ma már kimutathatóan hátrányosabb helyzetbe kerülését az üzletiekkel szemben az Oszkár feltételrendszere miatt. Üdv Anna UI: Presztizstaxira röviden: Az én autómra is tudok 150.000-ért gumit venni.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Eleka üzenetére 2017. március 25. 20:34: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!
Valoban tudsz te is enyiért venni,viszont azt már nehezen hiszem el,hogy 3-4 havonta cseréled is,hisz nem teszel meg anyi kilométert magánemberként,hogy az el kopjon!!
broland01 felhasználó broland01 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 27. 10:41: Összes előzmény megjelenítése
Itt egy a lényeg, amit mindenki elfelejt említeni.
Amióta foglalási díjat kell fizetni, amit természetesen megérdemelnek az üzemeltetők, nagy ívben leszarják a magán autóst, akitől újabban a buszos hiénák miatt egyre kevesebb bevételük van! Nyilván mindenki a saját zsebét nézi, de valóban valamit kellene kezdeni ezzel a dologgal! Pl. külön választani az üzletieket és nem ikonokkal!
Nem régóta oszkározom, de az utas elszállítási mutatóm szinte a nullával egyenlő! Én nem tudok 2000 ft-ért elszállítani 220 km-re utast, mint a hiénák!

oszkar felhasználó Oszkár válasza broland01 üzenetére 2017. március 27. 10:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Roland!

Mivel pár napja regisztráltál, ezért amennyiben lesznek utasaid és adnak le értékelést rólad, akkor az adatlapod statisztikáján is látszani fog.
A kifejezéseddel élve, semelyik magán autós nincs leszarva a rendszerben.

Viszont felhívom a figyelmedet hogy ha valaki normál telekocsisként használja a rendszert akkor nem csak az árak motiválják, mivel mindenképp utazik.
A hirdetéseid alapján viszont ez nem valósul meg, mivel szinte azonnal napi szinten ingázol Pest és Pécs között, ezért felhívjuk a figyelmedet, hogy ha az utasok száma eléri a havi 40 főt akkor neked is üzleti csomagra kell váltanod az ÁFF.-ben foglaltak szerint.

Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 27. 11:18: Összes előzmény megjelenítése
Tehát azon múlik, hogy valaki üzleti sofőr legyen, hogy elszállít-e 40 főt egy hónapban? Tehát engedélyek nem számítanak? Csak befizesse az Évi 12000Ft-ot? Ez érdekes, mert akkor mitől üzleti sofőr? Szerintem attól, hogy van személyszállítói végzettsége, vállalkozó, stb.
broland01 felhasználó broland01 válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 27. 11:30: Összes előzmény megjelenítése
Csakis a pénzről szól.
Arról meg nem tehetek, hogy szinte naponta kell pécsre utaznom. Ezért nem fogok munkahelyet változtatni.
De ha jobban megnézitek, utanként átlag 1 utasom volt, sőt sokszor még egy se.
Persze örülök minden fillér költség megtakarításnak, de gondoltam azért ennél kicsit jobban fog menni. Ha így haladok, nem a havi 40, hanem az évi 40 utasom se lesz meg. És ugyebár nem meggazdagodni akarok, de ha már megosztom az autóm, el kell sok mindent viseljek és azért nem mindegy.
Amúgy meg nem tudom, hogy igaz-e, csak hallottam, hogy vannak, akik ál regisztrációval foglalnak, csak hogy beteljen az autó, így az ő kocsijukba foglaljanak. Aztán jobb esetben indulás előtt törlik!

Mivel pár napja használod a rendszert, ezért elképzelhető hogy addig amíg a statisztikád nem lesz jó (értékelések leadását követően) kevesebb utasod lesz, de idővel biztos hogy lesznek utasaid.

Aki hasonló ál vagy kamu regisztráción vagy foglaláson érünk azokat végleg tiltjuk a rendszerből és a későbbi újra regisztrációjukat is akadályozzuk a rendszer fenntarthatósága végett.

(Válasz)
Oszkár Szuper (5)
17644. 
(Válasz) 2017. márc. 27. 11:39

oszkar felhasználó
Eleka felhasználó Eleka üzenete:2017. március 22. 08:15
Tisztelt Oszkár!Szinte a kezdetektől Oszkározom.A BME-es ötlettől nyomon követem a fejlődésetek.Örömmel használom is mert a civil kezdeményezésekben és összefogásokban hatalmas potenciál van.Sajnálattal láttam,amikor a hirdetéseket (magyarosan szemfüles) módon üzleti céllal kezdték használni.Az az üzleti lehetőség,amit nektek-ötletgazdágnak-ez nyújtott, biztosan nagy kísértés volt.Ezzel azonban az Oszkárnak az a nemes volta tűnt el amiért ezt másoknak is ajánlottam.Ma már ez is csak egy hirdetési felület,üzleti céllal, ahová néha néha "beúszok",hogy a kisbuszosok után maradt utasokból elszállítsak párat. Az, h rejtett értékelésre lehetőség van,nem a felnőtt viselkedést, hanem a sunyi, gyerekes irányt támogatja.Ha vkinek kritikája van, az vállalja azt névvel, aki pedig kapja, tud tanulni belőle, vagy változtatni rajta. Szeretném, ha a saját felelősségeteket is megnéznétek abban, hogy milyen viselkedést erősítetek a köztudatban. Üdv: eleka
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 22. 22:38: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Örülök, hogy régóta figyelemmel követsz minket, sajnálom hogy csalódást okozott számodra a rendszer fejlődési útja.
Röviden válaszolva: nem tapasztalunk olyan jelenséget, hogy az üzleti sofőrök jelenléte a magánautósok rovására menne, tekintve hogy a többség utasként a telekocsisokat keresi, preferálja, akkor választja más megoldás helyett az üzletieket, ha telekocsis nincs. Persze ennek egy eset szabhat határt, ha magánautósként valaki magasabb árat szeretne, mint a költségmegosztás, akkor valóban nehezebben versenyképes az üzleti hirdetőkkel. De ez ritka.

Pont ezt a kérdést feszegette egy blogger is, aki aztán interjút készített velem a témában, ha van 5 perced, javaslom elolvasni:

http://spontanti.hu/index.php/2017/02/21/mit-miert-a-telekocsiert-interju-az-oszkar-telekocsi-alapito-tulajdonosaval/

Ha van ehhez meglátás, szívesen reagálok rá!

Rejtett értékelések: Nem teljesen értem ez alatt mit értesz. Az értékelés szövege, minősége névhez kötött. Az adott csillagok nem látszódnak értékelőnkként tételesen, ez lehetőséget ad olyan visszajelzésre, ha valakivel alapvetően OK volt az út, de van olyan szempont amiben fejlődhetne. Hogy ki mit vállal fel és min sértődik meg, azt nem tudjuk befolyásolni, de ezzel a rendszerrel kapcsolatban nem tapasztalunk visszaéléseket.
Inkább olyan fordul elő, hogy kamu fiókokkal regisztrál valaki és ad valótlan értékelést, de ezeket szinte kivétel nélkül fel tudjuk tárni, akár megkeresve és szankcionálva azt is, aki ezen akciók mögött áll.
Eleka felhasználó Eleka válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 14:15: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Oszkár!Hálás vagyok hogy visszajeleztetek, elolvastam a cikket. Szomorú vagyok, hogy nem tudom eldönteni, hogy magatoknak szeretnétek valamit megmagyarázni ami nem igaz, vagy nekem? Mert a tények a belinkelt cikktől még nem változnak/tak.
Egy Transporter ill Multivan kisbusz D1 D2-es matricával ugyanakkora ktsg-gel, fogyasztásban pedig alig eltérő ktségekkel teszi meg ugyanazt az utat, (7-9 fővel) mint egy telekocsis (2-3 fővel). ( Lásd:” A közel ezer kilométeres tesztút alatt kilencliteres átlagfogyasztást sikerült produkálni az új Transporterrel, kilenc férőhellyel”, forrás: http://www.origo.hu/auto/teszt/20100118-volkswagen-transporter-t5-kombi-20-cr-tdi-teszt.html)
Ez azt jelenti, hogy a telekocsizókat a megnevezésében is "üzletinek" nevezettek méltatlanul és aránytalanul jobb költséghatékonysággal lehetetlenítik el a valódi "Oszkározó"-kat. Most megnéztem ( 2017 03 23-i hirdetés szerint Bp- Miskolc útvonalon, 2017 03 25-én 56 hirdetésből 41 (!!!!!!) üzleti hirdetés és 15 nem üzleti. (ami azt is jelenti, hogy az „üzletiek” a telekocsizóknál 2-3-szor több utast szállíthatnak autónként ( üzletiek:kb 328 magánsofőr: kb 45 !! Szombaton ( 25-én) az első 12 kiemelt hirdetés összese kizárólag „üzelti”, pénteken az első 21 „kiemelt hirdetés összese „üzleti”. Az üzeltiek a költséghatékonyságuk miatt, ki tudják a „kiemelt hirdetés” összegét is kalkulálni.
Az, hogy azonos – vagyis tranzakció alapú - ktsg-et kértek a magánsofőröktől és a hivatásosoktól, szintén azt mutatja, hogy az Oszkár egyértelműen az üzleti sofőröket támogatja a feltétel rendszerével. (A 90%-ban üzletiek által használt kiemelt hirdetések plusz jövedelme alapján ez az „üzleti” döntésetek érthető, csak akkor ezt vállaljátok fel és ne állítsatok mást.
A hivatkozott cikkben anyagiakra hivatkozással magyarázzátok azt a stratégiai döntést, hogy „az üzletieket beengedtétek” pedig ezt más telekocsizók „üzleti felhasználók nélküli” profitábilis működése cáfolja.
Sajnálom, hogy a cikk szerinti oszkár- elsősorban besegít a hazai tömegközlekedésnek a kisbuszos üzletiekkel- és ez már nem az, ami volt, „A BME-s Oszkár”. A születésnapi rendezvényeteken egyik történetet mondtuk a másik után az utasokról, a sofőrökről, és éreztük, hogy Oszkárosok vagyunk. Én is kipróbáltam „a kisbuszos üzletieket”, de ott semmilyen beszélgetés senkivel nem volt, se a sofőrrel, se az utastársakkal. Buszozás volt. Üzleti alapon. Úgy vélem rövidtávon profitábilis „üzleti” döntést hoztatok, de hosszútávon –és az eredeti (BME-s) célhoz képest – elhibázott ez az út és bízom benne, hogy újragondoljátok az „Oszkár” jövőbeni irányvonalát.
Nem azért szántam rá ennyi időt a válaszra, mert nekem ettől bármi is változik az életemben, hanem mert tisztelem bennetek azokat az alapítókat, akik valami nagyon jót hoztak össze -nemcsak magukért- és most mindezt –az általam és sokak által elismert és megköszönt - társadalmi értéket rövidtávú hasznokért aprópénzre váltjátok. Tehát köszönöm az eddigieket mások nevében is és sajnálom, ha tönkre teszitek. Üdv: Anna
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 23. 18:41: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Elnézést, csak gyors válasz azon részre, ami később már nehezen ellenőrizhető:

Szombat magánautósok számára szintén "szezonon kívül"-nek számít, amit én egy keddi példával világítottam meg.
Jelenleg 19 : 29 az arány szombatra az üzletiek javára (a 40 fölötti kijelzett szám az üzletik kapcsán nem valós, mert az előresorolt hirdetéseket duplán számolja rendszer - mondhatni bug, de kárt nem okoz)
De ez a 19 nem nagyon lenne több üzletiek nélkül sem, mert szombaton nagyon kevesen utaznak.

Nézzük pénteket, amikor a magánemberek utaznak, (márc. 24.) jelen állás szerint:

87 : 41 a telekocsizók javára, tehát több mint dupla annyi magán autós hirdet, és jellemzően ők telnek be előbb (nem csak mert kevesebb hely van az autóban).

A fentieket - mely azért árnyalja az általad lefestett képet - most csak gyorsan írtam, hogy ellenőrizhető legyen, a többi felvetésre igyekszem reagálni a holnapi nap folyamán, (csak most tanulnom kell, és pont ma voltam a BME-n is egyébként :)

Attila
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 19:35: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Eleka! Ezt a dolgot már több mint egy éve jeleztem az oszkáron. Igen, igazad van, ez már régen nem telekocsi szolgáltatás. Az nem erről szól. Azért tudnak az "üzletiek olcsóbban fuvarozni, mert kisbusszal teszik ezt. Az, hogy ebbe mi az üzlet? Pécs-Budapest vonalon 2000-2200 Ft-ért szállítanak. ha tele van a kocsi oda-vissza, akkor ez 32000 Ft. Ez kb. 70Ft/km. Üzemanyagban kb.15000Ft. Tehát a tiszta bevétel 17000Ft egy nap. (Néha 2x fordulnak) Így nekik megéri ( bár hosszútávon, csak ha nem adóznak utána) Mert ugye számlát ritkán adnak :) Most azokról ne beszéljünk, akik nem üzletiként hirdetik az utat, pedig az. Egy Attila nevű, valószínűleg az oszkár embere ilyen érdekes adatokat ad meg. Ha megnézzük a hirdetőket kb.60-70%-a üzletszerűen szállít. Én úgy gondolom egy ilyen útra min.3000Ft-ot el kéne kérni. Én ennyit is szoktam és csak akkor vannak utasaim, ha az üzleti és ál-üzletiek kocsija betelik. Tehát az Oszkár teljes mértékben eltér az eredeti üzlet politikától és már mint személyszállítást szervező cégként dolgozik. Ez rendben is van, de akkor a hazugságot, már mint telekocsis szolgáltatást közvetítenek, meg kéne szüntetni. Ez nem az! Persze a pénz mindenek előtt! Nem beszélve, hogy ez mellett még amolyan hatóságosdit is játszanak. Fenyegetnek, letiltanak. Az üzleti sofőr meg azt csinál amit akar. átver, becsap, hazudik, stb.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 17:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Valamit nagyon elszámoltál azt már láttom,én is üzleti hirdetö vagyok,igaz csak hétvégeken,én nem ebböl élek,és le is adozok,de!!7 embert viszek alkalmanként 2000 forinért,tankolok 16-ra,és akkor még a pálya dij,és más költség hol van?? Csak a 4 gumi 150 000!!!
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 25. 18:05: Összes előzmény megjelenítése
Ha nem érné meg akkor nem csinálnád. De nem ez gond. Természetesen üzleti szállításnak nyereséget kell termelnie, de ez egy telekocsis rendszer volt. Csak az alapító vagy utódjai üzletet csináltak ebből és hát a fix befizető a nagy üzlet. :)
Eleka felhasználó Eleka válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 19:31: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Köszönöm a hozzászólást. Nem emeltem volna szót, ha az üzleti "szállítók"-hoz képest nem kerülnének hátrányos helyzetbe a magánautósok útitárs találási esélyei az Oszkár által kialakított feltételrendszer miatt. Szerintem ma "nem élhetnének meg az üzletiek" -és az Oszkárosok sem - az Oszkárból, ha nem lettek volna magánautósok akik felépítették a rendszert. Ezért méltatlannak tartom, a magánautósok - ma már kimutathatóan hátrányosabb helyzetbe kerülését az üzletiekkel szemben az Oszkár feltételrendszere miatt. Üdv Anna UI: Presztizstaxira röviden: Az én autómra is tudok 150.000-ért gumit venni.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Eleka üzenetére 2017. március 25. 20:34: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!
Valoban tudsz te is enyiért venni,viszont azt már nehezen hiszem el,hogy 3-4 havonta cseréled is,hisz nem teszel meg anyi kilométert magánemberként,hogy az el kopjon!!
broland01 felhasználó broland01 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 27. 10:41: Összes előzmény megjelenítése
Itt egy a lényeg, amit mindenki elfelejt említeni.
Amióta foglalási díjat kell fizetni, amit természetesen megérdemelnek az üzemeltetők, nagy ívben leszarják a magán autóst, akitől újabban a buszos hiénák miatt egyre kevesebb bevételük van! Nyilván mindenki a saját zsebét nézi, de valóban valamit kellene kezdeni ezzel a dologgal! Pl. külön választani az üzletieket és nem ikonokkal!
Nem régóta oszkározom, de az utas elszállítási mutatóm szinte a nullával egyenlő! Én nem tudok 2000 ft-ért elszállítani 220 km-re utast, mint a hiénák!

oszkar felhasználó Oszkár válasza broland01 üzenetére 2017. március 27. 10:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Roland!

Mivel pár napja regisztráltál, ezért amennyiben lesznek utasaid és adnak le értékelést rólad, akkor az adatlapod statisztikáján is látszani fog.
A kifejezéseddel élve, semelyik magán autós nincs leszarva a rendszerben.

Viszont felhívom a figyelmedet hogy ha valaki normál telekocsisként használja a rendszert akkor nem csak az árak motiválják, mivel mindenképp utazik.
A hirdetéseid alapján viszont ez nem valósul meg, mivel szinte azonnal napi szinten ingázol Pest és Pécs között, ezért felhívjuk a figyelmedet, hogy ha az utasok száma eléri a havi 40 főt akkor neked is üzleti csomagra kell váltanod az ÁFF.-ben foglaltak szerint.

Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 27. 11:18: Összes előzmény megjelenítése
Tehát azon múlik, hogy valaki üzleti sofőr legyen, hogy elszállít-e 40 főt egy hónapban? Tehát engedélyek nem számítanak? Csak befizesse az Évi 12000Ft-ot? Ez érdekes, mert akkor mitől üzleti sofőr? Szerintem attól, hogy van személyszállítói végzettsége, vállalkozó, stb.

Az ÁFF. szerint, amennyiben az Autós havi szinten (naptári hónapra vetítve) belföldi viszonylatokon több mint 40 utast szállít el, köteles Üzleti csomagot vásárolni.

Ezen belül lehetőség van ellenőrzött üzleti felhasználóként működni a rendszerben, amennyiben elküldi részünkre a kért papírokat.


(Válasz)
broland01 Szuper (4.8)
17643. 
(Válasz) 2017. márc. 27. 11:30

broland01 felhasználó
Eleka felhasználó Eleka üzenete:2017. március 22. 08:15
Tisztelt Oszkár!Szinte a kezdetektől Oszkározom.A BME-es ötlettől nyomon követem a fejlődésetek.Örömmel használom is mert a civil kezdeményezésekben és összefogásokban hatalmas potenciál van.Sajnálattal láttam,amikor a hirdetéseket (magyarosan szemfüles) módon üzleti céllal kezdték használni.Az az üzleti lehetőség,amit nektek-ötletgazdágnak-ez nyújtott, biztosan nagy kísértés volt.Ezzel azonban az Oszkárnak az a nemes volta tűnt el amiért ezt másoknak is ajánlottam.Ma már ez is csak egy hirdetési felület,üzleti céllal, ahová néha néha "beúszok",hogy a kisbuszosok után maradt utasokból elszállítsak párat. Az, h rejtett értékelésre lehetőség van,nem a felnőtt viselkedést, hanem a sunyi, gyerekes irányt támogatja.Ha vkinek kritikája van, az vállalja azt névvel, aki pedig kapja, tud tanulni belőle, vagy változtatni rajta. Szeretném, ha a saját felelősségeteket is megnéznétek abban, hogy milyen viselkedést erősítetek a köztudatban. Üdv: eleka
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 22. 22:38: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Örülök, hogy régóta figyelemmel követsz minket, sajnálom hogy csalódást okozott számodra a rendszer fejlődési útja.
Röviden válaszolva: nem tapasztalunk olyan jelenséget, hogy az üzleti sofőrök jelenléte a magánautósok rovására menne, tekintve hogy a többség utasként a telekocsisokat keresi, preferálja, akkor választja más megoldás helyett az üzletieket, ha telekocsis nincs. Persze ennek egy eset szabhat határt, ha magánautósként valaki magasabb árat szeretne, mint a költségmegosztás, akkor valóban nehezebben versenyképes az üzleti hirdetőkkel. De ez ritka.

Pont ezt a kérdést feszegette egy blogger is, aki aztán interjút készített velem a témában, ha van 5 perced, javaslom elolvasni:

http://spontanti.hu/index.php/2017/02/21/mit-miert-a-telekocsiert-interju-az-oszkar-telekocsi-alapito-tulajdonosaval/

Ha van ehhez meglátás, szívesen reagálok rá!

Rejtett értékelések: Nem teljesen értem ez alatt mit értesz. Az értékelés szövege, minősége névhez kötött. Az adott csillagok nem látszódnak értékelőnkként tételesen, ez lehetőséget ad olyan visszajelzésre, ha valakivel alapvetően OK volt az út, de van olyan szempont amiben fejlődhetne. Hogy ki mit vállal fel és min sértődik meg, azt nem tudjuk befolyásolni, de ezzel a rendszerrel kapcsolatban nem tapasztalunk visszaéléseket.
Inkább olyan fordul elő, hogy kamu fiókokkal regisztrál valaki és ad valótlan értékelést, de ezeket szinte kivétel nélkül fel tudjuk tárni, akár megkeresve és szankcionálva azt is, aki ezen akciók mögött áll.
Eleka felhasználó Eleka válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 14:15: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Oszkár!Hálás vagyok hogy visszajeleztetek, elolvastam a cikket. Szomorú vagyok, hogy nem tudom eldönteni, hogy magatoknak szeretnétek valamit megmagyarázni ami nem igaz, vagy nekem? Mert a tények a belinkelt cikktől még nem változnak/tak.
Egy Transporter ill Multivan kisbusz D1 D2-es matricával ugyanakkora ktsg-gel, fogyasztásban pedig alig eltérő ktségekkel teszi meg ugyanazt az utat, (7-9 fővel) mint egy telekocsis (2-3 fővel). ( Lásd:” A közel ezer kilométeres tesztút alatt kilencliteres átlagfogyasztást sikerült produkálni az új Transporterrel, kilenc férőhellyel”, forrás: http://www.origo.hu/auto/teszt/20100118-volkswagen-transporter-t5-kombi-20-cr-tdi-teszt.html)
Ez azt jelenti, hogy a telekocsizókat a megnevezésében is "üzletinek" nevezettek méltatlanul és aránytalanul jobb költséghatékonysággal lehetetlenítik el a valódi "Oszkározó"-kat. Most megnéztem ( 2017 03 23-i hirdetés szerint Bp- Miskolc útvonalon, 2017 03 25-én 56 hirdetésből 41 (!!!!!!) üzleti hirdetés és 15 nem üzleti. (ami azt is jelenti, hogy az „üzletiek” a telekocsizóknál 2-3-szor több utast szállíthatnak autónként ( üzletiek:kb 328 magánsofőr: kb 45 !! Szombaton ( 25-én) az első 12 kiemelt hirdetés összese kizárólag „üzelti”, pénteken az első 21 „kiemelt hirdetés összese „üzleti”. Az üzeltiek a költséghatékonyságuk miatt, ki tudják a „kiemelt hirdetés” összegét is kalkulálni.
Az, hogy azonos – vagyis tranzakció alapú - ktsg-et kértek a magánsofőröktől és a hivatásosoktól, szintén azt mutatja, hogy az Oszkár egyértelműen az üzleti sofőröket támogatja a feltétel rendszerével. (A 90%-ban üzletiek által használt kiemelt hirdetések plusz jövedelme alapján ez az „üzleti” döntésetek érthető, csak akkor ezt vállaljátok fel és ne állítsatok mást.
A hivatkozott cikkben anyagiakra hivatkozással magyarázzátok azt a stratégiai döntést, hogy „az üzletieket beengedtétek” pedig ezt más telekocsizók „üzleti felhasználók nélküli” profitábilis működése cáfolja.
Sajnálom, hogy a cikk szerinti oszkár- elsősorban besegít a hazai tömegközlekedésnek a kisbuszos üzletiekkel- és ez már nem az, ami volt, „A BME-s Oszkár”. A születésnapi rendezvényeteken egyik történetet mondtuk a másik után az utasokról, a sofőrökről, és éreztük, hogy Oszkárosok vagyunk. Én is kipróbáltam „a kisbuszos üzletieket”, de ott semmilyen beszélgetés senkivel nem volt, se a sofőrrel, se az utastársakkal. Buszozás volt. Üzleti alapon. Úgy vélem rövidtávon profitábilis „üzleti” döntést hoztatok, de hosszútávon –és az eredeti (BME-s) célhoz képest – elhibázott ez az út és bízom benne, hogy újragondoljátok az „Oszkár” jövőbeni irányvonalát.
Nem azért szántam rá ennyi időt a válaszra, mert nekem ettől bármi is változik az életemben, hanem mert tisztelem bennetek azokat az alapítókat, akik valami nagyon jót hoztak össze -nemcsak magukért- és most mindezt –az általam és sokak által elismert és megköszönt - társadalmi értéket rövidtávú hasznokért aprópénzre váltjátok. Tehát köszönöm az eddigieket mások nevében is és sajnálom, ha tönkre teszitek. Üdv: Anna
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 23. 18:41: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Elnézést, csak gyors válasz azon részre, ami később már nehezen ellenőrizhető:

Szombat magánautósok számára szintén "szezonon kívül"-nek számít, amit én egy keddi példával világítottam meg.
Jelenleg 19 : 29 az arány szombatra az üzletiek javára (a 40 fölötti kijelzett szám az üzletik kapcsán nem valós, mert az előresorolt hirdetéseket duplán számolja rendszer - mondhatni bug, de kárt nem okoz)
De ez a 19 nem nagyon lenne több üzletiek nélkül sem, mert szombaton nagyon kevesen utaznak.

Nézzük pénteket, amikor a magánemberek utaznak, (márc. 24.) jelen állás szerint:

87 : 41 a telekocsizók javára, tehát több mint dupla annyi magán autós hirdet, és jellemzően ők telnek be előbb (nem csak mert kevesebb hely van az autóban).

A fentieket - mely azért árnyalja az általad lefestett képet - most csak gyorsan írtam, hogy ellenőrizhető legyen, a többi felvetésre igyekszem reagálni a holnapi nap folyamán, (csak most tanulnom kell, és pont ma voltam a BME-n is egyébként :)

Attila
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 19:35: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Eleka! Ezt a dolgot már több mint egy éve jeleztem az oszkáron. Igen, igazad van, ez már régen nem telekocsi szolgáltatás. Az nem erről szól. Azért tudnak az "üzletiek olcsóbban fuvarozni, mert kisbusszal teszik ezt. Az, hogy ebbe mi az üzlet? Pécs-Budapest vonalon 2000-2200 Ft-ért szállítanak. ha tele van a kocsi oda-vissza, akkor ez 32000 Ft. Ez kb. 70Ft/km. Üzemanyagban kb.15000Ft. Tehát a tiszta bevétel 17000Ft egy nap. (Néha 2x fordulnak) Így nekik megéri ( bár hosszútávon, csak ha nem adóznak utána) Mert ugye számlát ritkán adnak :) Most azokról ne beszéljünk, akik nem üzletiként hirdetik az utat, pedig az. Egy Attila nevű, valószínűleg az oszkár embere ilyen érdekes adatokat ad meg. Ha megnézzük a hirdetőket kb.60-70%-a üzletszerűen szállít. Én úgy gondolom egy ilyen útra min.3000Ft-ot el kéne kérni. Én ennyit is szoktam és csak akkor vannak utasaim, ha az üzleti és ál-üzletiek kocsija betelik. Tehát az Oszkár teljes mértékben eltér az eredeti üzlet politikától és már mint személyszállítást szervező cégként dolgozik. Ez rendben is van, de akkor a hazugságot, már mint telekocsis szolgáltatást közvetítenek, meg kéne szüntetni. Ez nem az! Persze a pénz mindenek előtt! Nem beszélve, hogy ez mellett még amolyan hatóságosdit is játszanak. Fenyegetnek, letiltanak. Az üzleti sofőr meg azt csinál amit akar. átver, becsap, hazudik, stb.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 17:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Valamit nagyon elszámoltál azt már láttom,én is üzleti hirdetö vagyok,igaz csak hétvégeken,én nem ebböl élek,és le is adozok,de!!7 embert viszek alkalmanként 2000 forinért,tankolok 16-ra,és akkor még a pálya dij,és más költség hol van?? Csak a 4 gumi 150 000!!!
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 25. 18:05: Összes előzmény megjelenítése
Ha nem érné meg akkor nem csinálnád. De nem ez gond. Természetesen üzleti szállításnak nyereséget kell termelnie, de ez egy telekocsis rendszer volt. Csak az alapító vagy utódjai üzletet csináltak ebből és hát a fix befizető a nagy üzlet. :)
Eleka felhasználó Eleka válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 19:31: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Köszönöm a hozzászólást. Nem emeltem volna szót, ha az üzleti "szállítók"-hoz képest nem kerülnének hátrányos helyzetbe a magánautósok útitárs találási esélyei az Oszkár által kialakított feltételrendszer miatt. Szerintem ma "nem élhetnének meg az üzletiek" -és az Oszkárosok sem - az Oszkárból, ha nem lettek volna magánautósok akik felépítették a rendszert. Ezért méltatlannak tartom, a magánautósok - ma már kimutathatóan hátrányosabb helyzetbe kerülését az üzletiekkel szemben az Oszkár feltételrendszere miatt. Üdv Anna UI: Presztizstaxira röviden: Az én autómra is tudok 150.000-ért gumit venni.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Eleka üzenetére 2017. március 25. 20:34: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!
Valoban tudsz te is enyiért venni,viszont azt már nehezen hiszem el,hogy 3-4 havonta cseréled is,hisz nem teszel meg anyi kilométert magánemberként,hogy az el kopjon!!
broland01 felhasználó broland01 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 27. 10:41: Összes előzmény megjelenítése
Itt egy a lényeg, amit mindenki elfelejt említeni.
Amióta foglalási díjat kell fizetni, amit természetesen megérdemelnek az üzemeltetők, nagy ívben leszarják a magán autóst, akitől újabban a buszos hiénák miatt egyre kevesebb bevételük van! Nyilván mindenki a saját zsebét nézi, de valóban valamit kellene kezdeni ezzel a dologgal! Pl. külön választani az üzletieket és nem ikonokkal!
Nem régóta oszkározom, de az utas elszállítási mutatóm szinte a nullával egyenlő! Én nem tudok 2000 ft-ért elszállítani 220 km-re utast, mint a hiénák!

oszkar felhasználó Oszkár válasza broland01 üzenetére 2017. március 27. 10:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Roland!

Mivel pár napja regisztráltál, ezért amennyiben lesznek utasaid és adnak le értékelést rólad, akkor az adatlapod statisztikáján is látszani fog.
A kifejezéseddel élve, semelyik magán autós nincs leszarva a rendszerben.

Viszont felhívom a figyelmedet hogy ha valaki normál telekocsisként használja a rendszert akkor nem csak az árak motiválják, mivel mindenképp utazik.
A hirdetéseid alapján viszont ez nem valósul meg, mivel szinte azonnal napi szinten ingázol Pest és Pécs között, ezért felhívjuk a figyelmedet, hogy ha az utasok száma eléri a havi 40 főt akkor neked is üzleti csomagra kell váltanod az ÁFF.-ben foglaltak szerint.

Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 27. 11:18: Összes előzmény megjelenítése
Tehát azon múlik, hogy valaki üzleti sofőr legyen, hogy elszállít-e 40 főt egy hónapban? Tehát engedélyek nem számítanak? Csak befizesse az Évi 12000Ft-ot? Ez érdekes, mert akkor mitől üzleti sofőr? Szerintem attól, hogy van személyszállítói végzettsége, vállalkozó, stb.

Csakis a pénzről szól.
Arról meg nem tehetek, hogy szinte naponta kell pécsre utaznom. Ezért nem fogok munkahelyet változtatni.
De ha jobban megnézitek, utanként átlag 1 utasom volt, sőt sokszor még egy se.
Persze örülök minden fillér költség megtakarításnak, de gondoltam azért ennél kicsit jobban fog menni. Ha így haladok, nem a havi 40, hanem az évi 40 utasom se lesz meg. És ugyebár nem meggazdagodni akarok, de ha már megosztom az autóm, el kell sok mindent viseljek és azért nem mindegy.
Amúgy meg nem tudom, hogy igaz-e, csak hallottam, hogy vannak, akik ál regisztrációval foglalnak, csak hogy beteljen az autó, így az ő kocsijukba foglaljanak. Aztán jobb esetben indulás előtt törlik!
(Válasz)
Peti1961 Szuper (4.9)
17642. 
(Válasz) 2017. márc. 27. 11:18

Peti1961 felhasználó
Eleka felhasználó Eleka üzenete:2017. március 22. 08:15
Tisztelt Oszkár!Szinte a kezdetektől Oszkározom.A BME-es ötlettől nyomon követem a fejlődésetek.Örömmel használom is mert a civil kezdeményezésekben és összefogásokban hatalmas potenciál van.Sajnálattal láttam,amikor a hirdetéseket (magyarosan szemfüles) módon üzleti céllal kezdték használni.Az az üzleti lehetőség,amit nektek-ötletgazdágnak-ez nyújtott, biztosan nagy kísértés volt.Ezzel azonban az Oszkárnak az a nemes volta tűnt el amiért ezt másoknak is ajánlottam.Ma már ez is csak egy hirdetési felület,üzleti céllal, ahová néha néha "beúszok",hogy a kisbuszosok után maradt utasokból elszállítsak párat. Az, h rejtett értékelésre lehetőség van,nem a felnőtt viselkedést, hanem a sunyi, gyerekes irányt támogatja.Ha vkinek kritikája van, az vállalja azt névvel, aki pedig kapja, tud tanulni belőle, vagy változtatni rajta. Szeretném, ha a saját felelősségeteket is megnéznétek abban, hogy milyen viselkedést erősítetek a köztudatban. Üdv: eleka
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 22. 22:38: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Örülök, hogy régóta figyelemmel követsz minket, sajnálom hogy csalódást okozott számodra a rendszer fejlődési útja.
Röviden válaszolva: nem tapasztalunk olyan jelenséget, hogy az üzleti sofőrök jelenléte a magánautósok rovására menne, tekintve hogy a többség utasként a telekocsisokat keresi, preferálja, akkor választja más megoldás helyett az üzletieket, ha telekocsis nincs. Persze ennek egy eset szabhat határt, ha magánautósként valaki magasabb árat szeretne, mint a költségmegosztás, akkor valóban nehezebben versenyképes az üzleti hirdetőkkel. De ez ritka.

Pont ezt a kérdést feszegette egy blogger is, aki aztán interjút készített velem a témában, ha van 5 perced, javaslom elolvasni:

http://spontanti.hu/index.php/2017/02/21/mit-miert-a-telekocsiert-interju-az-oszkar-telekocsi-alapito-tulajdonosaval/

Ha van ehhez meglátás, szívesen reagálok rá!

Rejtett értékelések: Nem teljesen értem ez alatt mit értesz. Az értékelés szövege, minősége névhez kötött. Az adott csillagok nem látszódnak értékelőnkként tételesen, ez lehetőséget ad olyan visszajelzésre, ha valakivel alapvetően OK volt az út, de van olyan szempont amiben fejlődhetne. Hogy ki mit vállal fel és min sértődik meg, azt nem tudjuk befolyásolni, de ezzel a rendszerrel kapcsolatban nem tapasztalunk visszaéléseket.
Inkább olyan fordul elő, hogy kamu fiókokkal regisztrál valaki és ad valótlan értékelést, de ezeket szinte kivétel nélkül fel tudjuk tárni, akár megkeresve és szankcionálva azt is, aki ezen akciók mögött áll.
Eleka felhasználó Eleka válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 14:15: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Oszkár!Hálás vagyok hogy visszajeleztetek, elolvastam a cikket. Szomorú vagyok, hogy nem tudom eldönteni, hogy magatoknak szeretnétek valamit megmagyarázni ami nem igaz, vagy nekem? Mert a tények a belinkelt cikktől még nem változnak/tak.
Egy Transporter ill Multivan kisbusz D1 D2-es matricával ugyanakkora ktsg-gel, fogyasztásban pedig alig eltérő ktségekkel teszi meg ugyanazt az utat, (7-9 fővel) mint egy telekocsis (2-3 fővel). ( Lásd:” A közel ezer kilométeres tesztút alatt kilencliteres átlagfogyasztást sikerült produkálni az új Transporterrel, kilenc férőhellyel”, forrás: http://www.origo.hu/auto/teszt/20100118-volkswagen-transporter-t5-kombi-20-cr-tdi-teszt.html)
Ez azt jelenti, hogy a telekocsizókat a megnevezésében is "üzletinek" nevezettek méltatlanul és aránytalanul jobb költséghatékonysággal lehetetlenítik el a valódi "Oszkározó"-kat. Most megnéztem ( 2017 03 23-i hirdetés szerint Bp- Miskolc útvonalon, 2017 03 25-én 56 hirdetésből 41 (!!!!!!) üzleti hirdetés és 15 nem üzleti. (ami azt is jelenti, hogy az „üzletiek” a telekocsizóknál 2-3-szor több utast szállíthatnak autónként ( üzletiek:kb 328 magánsofőr: kb 45 !! Szombaton ( 25-én) az első 12 kiemelt hirdetés összese kizárólag „üzelti”, pénteken az első 21 „kiemelt hirdetés összese „üzleti”. Az üzeltiek a költséghatékonyságuk miatt, ki tudják a „kiemelt hirdetés” összegét is kalkulálni.
Az, hogy azonos – vagyis tranzakció alapú - ktsg-et kértek a magánsofőröktől és a hivatásosoktól, szintén azt mutatja, hogy az Oszkár egyértelműen az üzleti sofőröket támogatja a feltétel rendszerével. (A 90%-ban üzletiek által használt kiemelt hirdetések plusz jövedelme alapján ez az „üzleti” döntésetek érthető, csak akkor ezt vállaljátok fel és ne állítsatok mást.
A hivatkozott cikkben anyagiakra hivatkozással magyarázzátok azt a stratégiai döntést, hogy „az üzletieket beengedtétek” pedig ezt más telekocsizók „üzleti felhasználók nélküli” profitábilis működése cáfolja.
Sajnálom, hogy a cikk szerinti oszkár- elsősorban besegít a hazai tömegközlekedésnek a kisbuszos üzletiekkel- és ez már nem az, ami volt, „A BME-s Oszkár”. A születésnapi rendezvényeteken egyik történetet mondtuk a másik után az utasokról, a sofőrökről, és éreztük, hogy Oszkárosok vagyunk. Én is kipróbáltam „a kisbuszos üzletieket”, de ott semmilyen beszélgetés senkivel nem volt, se a sofőrrel, se az utastársakkal. Buszozás volt. Üzleti alapon. Úgy vélem rövidtávon profitábilis „üzleti” döntést hoztatok, de hosszútávon –és az eredeti (BME-s) célhoz képest – elhibázott ez az út és bízom benne, hogy újragondoljátok az „Oszkár” jövőbeni irányvonalát.
Nem azért szántam rá ennyi időt a válaszra, mert nekem ettől bármi is változik az életemben, hanem mert tisztelem bennetek azokat az alapítókat, akik valami nagyon jót hoztak össze -nemcsak magukért- és most mindezt –az általam és sokak által elismert és megköszönt - társadalmi értéket rövidtávú hasznokért aprópénzre váltjátok. Tehát köszönöm az eddigieket mások nevében is és sajnálom, ha tönkre teszitek. Üdv: Anna
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 23. 18:41: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Elnézést, csak gyors válasz azon részre, ami később már nehezen ellenőrizhető:

Szombat magánautósok számára szintén "szezonon kívül"-nek számít, amit én egy keddi példával világítottam meg.
Jelenleg 19 : 29 az arány szombatra az üzletiek javára (a 40 fölötti kijelzett szám az üzletik kapcsán nem valós, mert az előresorolt hirdetéseket duplán számolja rendszer - mondhatni bug, de kárt nem okoz)
De ez a 19 nem nagyon lenne több üzletiek nélkül sem, mert szombaton nagyon kevesen utaznak.

Nézzük pénteket, amikor a magánemberek utaznak, (márc. 24.) jelen állás szerint:

87 : 41 a telekocsizók javára, tehát több mint dupla annyi magán autós hirdet, és jellemzően ők telnek be előbb (nem csak mert kevesebb hely van az autóban).

A fentieket - mely azért árnyalja az általad lefestett képet - most csak gyorsan írtam, hogy ellenőrizhető legyen, a többi felvetésre igyekszem reagálni a holnapi nap folyamán, (csak most tanulnom kell, és pont ma voltam a BME-n is egyébként :)

Attila
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 19:35: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Eleka! Ezt a dolgot már több mint egy éve jeleztem az oszkáron. Igen, igazad van, ez már régen nem telekocsi szolgáltatás. Az nem erről szól. Azért tudnak az "üzletiek olcsóbban fuvarozni, mert kisbusszal teszik ezt. Az, hogy ebbe mi az üzlet? Pécs-Budapest vonalon 2000-2200 Ft-ért szállítanak. ha tele van a kocsi oda-vissza, akkor ez 32000 Ft. Ez kb. 70Ft/km. Üzemanyagban kb.15000Ft. Tehát a tiszta bevétel 17000Ft egy nap. (Néha 2x fordulnak) Így nekik megéri ( bár hosszútávon, csak ha nem adóznak utána) Mert ugye számlát ritkán adnak :) Most azokról ne beszéljünk, akik nem üzletiként hirdetik az utat, pedig az. Egy Attila nevű, valószínűleg az oszkár embere ilyen érdekes adatokat ad meg. Ha megnézzük a hirdetőket kb.60-70%-a üzletszerűen szállít. Én úgy gondolom egy ilyen útra min.3000Ft-ot el kéne kérni. Én ennyit is szoktam és csak akkor vannak utasaim, ha az üzleti és ál-üzletiek kocsija betelik. Tehát az Oszkár teljes mértékben eltér az eredeti üzlet politikától és már mint személyszállítást szervező cégként dolgozik. Ez rendben is van, de akkor a hazugságot, már mint telekocsis szolgáltatást közvetítenek, meg kéne szüntetni. Ez nem az! Persze a pénz mindenek előtt! Nem beszélve, hogy ez mellett még amolyan hatóságosdit is játszanak. Fenyegetnek, letiltanak. Az üzleti sofőr meg azt csinál amit akar. átver, becsap, hazudik, stb.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 17:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Valamit nagyon elszámoltál azt már láttom,én is üzleti hirdetö vagyok,igaz csak hétvégeken,én nem ebböl élek,és le is adozok,de!!7 embert viszek alkalmanként 2000 forinért,tankolok 16-ra,és akkor még a pálya dij,és más költség hol van?? Csak a 4 gumi 150 000!!!
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 25. 18:05: Összes előzmény megjelenítése
Ha nem érné meg akkor nem csinálnád. De nem ez gond. Természetesen üzleti szállításnak nyereséget kell termelnie, de ez egy telekocsis rendszer volt. Csak az alapító vagy utódjai üzletet csináltak ebből és hát a fix befizető a nagy üzlet. :)
Eleka felhasználó Eleka válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 19:31: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Köszönöm a hozzászólást. Nem emeltem volna szót, ha az üzleti "szállítók"-hoz képest nem kerülnének hátrányos helyzetbe a magánautósok útitárs találási esélyei az Oszkár által kialakított feltételrendszer miatt. Szerintem ma "nem élhetnének meg az üzletiek" -és az Oszkárosok sem - az Oszkárból, ha nem lettek volna magánautósok akik felépítették a rendszert. Ezért méltatlannak tartom, a magánautósok - ma már kimutathatóan hátrányosabb helyzetbe kerülését az üzletiekkel szemben az Oszkár feltételrendszere miatt. Üdv Anna UI: Presztizstaxira röviden: Az én autómra is tudok 150.000-ért gumit venni.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Eleka üzenetére 2017. március 25. 20:34: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!
Valoban tudsz te is enyiért venni,viszont azt már nehezen hiszem el,hogy 3-4 havonta cseréled is,hisz nem teszel meg anyi kilométert magánemberként,hogy az el kopjon!!
broland01 felhasználó broland01 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 27. 10:41: Összes előzmény megjelenítése
Itt egy a lényeg, amit mindenki elfelejt említeni.
Amióta foglalási díjat kell fizetni, amit természetesen megérdemelnek az üzemeltetők, nagy ívben leszarják a magán autóst, akitől újabban a buszos hiénák miatt egyre kevesebb bevételük van! Nyilván mindenki a saját zsebét nézi, de valóban valamit kellene kezdeni ezzel a dologgal! Pl. külön választani az üzletieket és nem ikonokkal!
Nem régóta oszkározom, de az utas elszállítási mutatóm szinte a nullával egyenlő! Én nem tudok 2000 ft-ért elszállítani 220 km-re utast, mint a hiénák!

oszkar felhasználó Oszkár válasza broland01 üzenetére 2017. március 27. 10:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Roland!

Mivel pár napja regisztráltál, ezért amennyiben lesznek utasaid és adnak le értékelést rólad, akkor az adatlapod statisztikáján is látszani fog.
A kifejezéseddel élve, semelyik magán autós nincs leszarva a rendszerben.

Viszont felhívom a figyelmedet hogy ha valaki normál telekocsisként használja a rendszert akkor nem csak az árak motiválják, mivel mindenképp utazik.
A hirdetéseid alapján viszont ez nem valósul meg, mivel szinte azonnal napi szinten ingázol Pest és Pécs között, ezért felhívjuk a figyelmedet, hogy ha az utasok száma eléri a havi 40 főt akkor neked is üzleti csomagra kell váltanod az ÁFF.-ben foglaltak szerint.


Tehát azon múlik, hogy valaki üzleti sofőr legyen, hogy elszállít-e 40 főt egy hónapban? Tehát engedélyek nem számítanak? Csak befizesse az Évi 12000Ft-ot? Ez érdekes, mert akkor mitől üzleti sofőr? Szerintem attól, hogy van személyszállítói végzettsége, vállalkozó, stb.
(Válasz)
Oszkár Szuper (5)
17641. 
(Válasz) 2017. márc. 27. 11:17

oszkar felhasználó
vsdora felhasználó vsdora üzenete:2017. március 27. 11:12
Sziasztok, egy kérdés - ha nem jött el egy utas és elfelejtette lemondani az oszkáron, fizetni kell foglalási díjat? nem lehet valahol jelezni, hogy ez meghiúsult utazás? Köszönöm.

Kedves Dóra!

Természetesen a meghiúsult utak után nem kell fizetned foglalási díjat!

Kérjük, hogy adj le értékelést az utasra. Fontos, hogy az utazás sikerességét állítsd meghiúsult az út -ra, így a foglalási díj is törlődni fog a listádból.
(ettől függetlenül adhatsz akár pozitív értékelést is, Te tudod, hogy milyen okból nem tudtatok együtt utazni)

Értékelést legegyszerűbben a foglalási díjak oldalról kiindulva az összeg melletti kis kék ikonra kattintva tudsz leadni.

További kellemes Oszkáros utakat kívánunk!


(Válasz)
vsdora Rendben van (4.5)
17640. 
(Válasz) 2017. márc. 27. 11:12

vsdora felhasználó
Sziasztok, egy kérdés - ha nem jött el egy utas és elfelejtette lemondani az oszkáron, fizetni kell foglalási díjat? nem lehet valahol jelezni, hogy ez meghiúsult utazás? Köszönöm.
(Válasz)
Oszkár Szuper (5)
17639. 
(Válasz) 2017. márc. 27. 10:53

oszkar felhasználó
Eleka felhasználó Eleka üzenete:2017. március 22. 08:15
Tisztelt Oszkár!Szinte a kezdetektől Oszkározom.A BME-es ötlettől nyomon követem a fejlődésetek.Örömmel használom is mert a civil kezdeményezésekben és összefogásokban hatalmas potenciál van.Sajnálattal láttam,amikor a hirdetéseket (magyarosan szemfüles) módon üzleti céllal kezdték használni.Az az üzleti lehetőség,amit nektek-ötletgazdágnak-ez nyújtott, biztosan nagy kísértés volt.Ezzel azonban az Oszkárnak az a nemes volta tűnt el amiért ezt másoknak is ajánlottam.Ma már ez is csak egy hirdetési felület,üzleti céllal, ahová néha néha "beúszok",hogy a kisbuszosok után maradt utasokból elszállítsak párat. Az, h rejtett értékelésre lehetőség van,nem a felnőtt viselkedést, hanem a sunyi, gyerekes irányt támogatja.Ha vkinek kritikája van, az vállalja azt névvel, aki pedig kapja, tud tanulni belőle, vagy változtatni rajta. Szeretném, ha a saját felelősségeteket is megnéznétek abban, hogy milyen viselkedést erősítetek a köztudatban. Üdv: eleka
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 22. 22:38: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Örülök, hogy régóta figyelemmel követsz minket, sajnálom hogy csalódást okozott számodra a rendszer fejlődési útja.
Röviden válaszolva: nem tapasztalunk olyan jelenséget, hogy az üzleti sofőrök jelenléte a magánautósok rovására menne, tekintve hogy a többség utasként a telekocsisokat keresi, preferálja, akkor választja más megoldás helyett az üzletieket, ha telekocsis nincs. Persze ennek egy eset szabhat határt, ha magánautósként valaki magasabb árat szeretne, mint a költségmegosztás, akkor valóban nehezebben versenyképes az üzleti hirdetőkkel. De ez ritka.

Pont ezt a kérdést feszegette egy blogger is, aki aztán interjút készített velem a témában, ha van 5 perced, javaslom elolvasni:

http://spontanti.hu/index.php/2017/02/21/mit-miert-a-telekocsiert-interju-az-oszkar-telekocsi-alapito-tulajdonosaval/

Ha van ehhez meglátás, szívesen reagálok rá!

Rejtett értékelések: Nem teljesen értem ez alatt mit értesz. Az értékelés szövege, minősége névhez kötött. Az adott csillagok nem látszódnak értékelőnkként tételesen, ez lehetőséget ad olyan visszajelzésre, ha valakivel alapvetően OK volt az út, de van olyan szempont amiben fejlődhetne. Hogy ki mit vállal fel és min sértődik meg, azt nem tudjuk befolyásolni, de ezzel a rendszerrel kapcsolatban nem tapasztalunk visszaéléseket.
Inkább olyan fordul elő, hogy kamu fiókokkal regisztrál valaki és ad valótlan értékelést, de ezeket szinte kivétel nélkül fel tudjuk tárni, akár megkeresve és szankcionálva azt is, aki ezen akciók mögött áll.
Eleka felhasználó Eleka válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 14:15: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Oszkár!Hálás vagyok hogy visszajeleztetek, elolvastam a cikket. Szomorú vagyok, hogy nem tudom eldönteni, hogy magatoknak szeretnétek valamit megmagyarázni ami nem igaz, vagy nekem? Mert a tények a belinkelt cikktől még nem változnak/tak.
Egy Transporter ill Multivan kisbusz D1 D2-es matricával ugyanakkora ktsg-gel, fogyasztásban pedig alig eltérő ktségekkel teszi meg ugyanazt az utat, (7-9 fővel) mint egy telekocsis (2-3 fővel). ( Lásd:” A közel ezer kilométeres tesztút alatt kilencliteres átlagfogyasztást sikerült produkálni az új Transporterrel, kilenc férőhellyel”, forrás: http://www.origo.hu/auto/teszt/20100118-volkswagen-transporter-t5-kombi-20-cr-tdi-teszt.html)
Ez azt jelenti, hogy a telekocsizókat a megnevezésében is "üzletinek" nevezettek méltatlanul és aránytalanul jobb költséghatékonysággal lehetetlenítik el a valódi "Oszkározó"-kat. Most megnéztem ( 2017 03 23-i hirdetés szerint Bp- Miskolc útvonalon, 2017 03 25-én 56 hirdetésből 41 (!!!!!!) üzleti hirdetés és 15 nem üzleti. (ami azt is jelenti, hogy az „üzletiek” a telekocsizóknál 2-3-szor több utast szállíthatnak autónként ( üzletiek:kb 328 magánsofőr: kb 45 !! Szombaton ( 25-én) az első 12 kiemelt hirdetés összese kizárólag „üzelti”, pénteken az első 21 „kiemelt hirdetés összese „üzleti”. Az üzeltiek a költséghatékonyságuk miatt, ki tudják a „kiemelt hirdetés” összegét is kalkulálni.
Az, hogy azonos – vagyis tranzakció alapú - ktsg-et kértek a magánsofőröktől és a hivatásosoktól, szintén azt mutatja, hogy az Oszkár egyértelműen az üzleti sofőröket támogatja a feltétel rendszerével. (A 90%-ban üzletiek által használt kiemelt hirdetések plusz jövedelme alapján ez az „üzleti” döntésetek érthető, csak akkor ezt vállaljátok fel és ne állítsatok mást.
A hivatkozott cikkben anyagiakra hivatkozással magyarázzátok azt a stratégiai döntést, hogy „az üzletieket beengedtétek” pedig ezt más telekocsizók „üzleti felhasználók nélküli” profitábilis működése cáfolja.
Sajnálom, hogy a cikk szerinti oszkár- elsősorban besegít a hazai tömegközlekedésnek a kisbuszos üzletiekkel- és ez már nem az, ami volt, „A BME-s Oszkár”. A születésnapi rendezvényeteken egyik történetet mondtuk a másik után az utasokról, a sofőrökről, és éreztük, hogy Oszkárosok vagyunk. Én is kipróbáltam „a kisbuszos üzletieket”, de ott semmilyen beszélgetés senkivel nem volt, se a sofőrrel, se az utastársakkal. Buszozás volt. Üzleti alapon. Úgy vélem rövidtávon profitábilis „üzleti” döntést hoztatok, de hosszútávon –és az eredeti (BME-s) célhoz képest – elhibázott ez az út és bízom benne, hogy újragondoljátok az „Oszkár” jövőbeni irányvonalát.
Nem azért szántam rá ennyi időt a válaszra, mert nekem ettől bármi is változik az életemben, hanem mert tisztelem bennetek azokat az alapítókat, akik valami nagyon jót hoztak össze -nemcsak magukért- és most mindezt –az általam és sokak által elismert és megköszönt - társadalmi értéket rövidtávú hasznokért aprópénzre váltjátok. Tehát köszönöm az eddigieket mások nevében is és sajnálom, ha tönkre teszitek. Üdv: Anna
oszkar felhasználó Oszkár válasza Eleka üzenetére 2017. március 23. 18:41: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!

Elnézést, csak gyors válasz azon részre, ami később már nehezen ellenőrizhető:

Szombat magánautósok számára szintén "szezonon kívül"-nek számít, amit én egy keddi példával világítottam meg.
Jelenleg 19 : 29 az arány szombatra az üzletiek javára (a 40 fölötti kijelzett szám az üzletik kapcsán nem valós, mert az előresorolt hirdetéseket duplán számolja rendszer - mondhatni bug, de kárt nem okoz)
De ez a 19 nem nagyon lenne több üzletiek nélkül sem, mert szombaton nagyon kevesen utaznak.

Nézzük pénteket, amikor a magánemberek utaznak, (márc. 24.) jelen állás szerint:

87 : 41 a telekocsizók javára, tehát több mint dupla annyi magán autós hirdet, és jellemzően ők telnek be előbb (nem csak mert kevesebb hely van az autóban).

A fentieket - mely azért árnyalja az általad lefestett képet - most csak gyorsan írtam, hogy ellenőrizhető legyen, a többi felvetésre igyekszem reagálni a holnapi nap folyamán, (csak most tanulnom kell, és pont ma voltam a BME-n is egyébként :)

Attila
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Oszkár üzenetére 2017. március 23. 19:35: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Eleka! Ezt a dolgot már több mint egy éve jeleztem az oszkáron. Igen, igazad van, ez már régen nem telekocsi szolgáltatás. Az nem erről szól. Azért tudnak az "üzletiek olcsóbban fuvarozni, mert kisbusszal teszik ezt. Az, hogy ebbe mi az üzlet? Pécs-Budapest vonalon 2000-2200 Ft-ért szállítanak. ha tele van a kocsi oda-vissza, akkor ez 32000 Ft. Ez kb. 70Ft/km. Üzemanyagban kb.15000Ft. Tehát a tiszta bevétel 17000Ft egy nap. (Néha 2x fordulnak) Így nekik megéri ( bár hosszútávon, csak ha nem adóznak utána) Mert ugye számlát ritkán adnak :) Most azokról ne beszéljünk, akik nem üzletiként hirdetik az utat, pedig az. Egy Attila nevű, valószínűleg az oszkár embere ilyen érdekes adatokat ad meg. Ha megnézzük a hirdetőket kb.60-70%-a üzletszerűen szállít. Én úgy gondolom egy ilyen útra min.3000Ft-ot el kéne kérni. Én ennyit is szoktam és csak akkor vannak utasaim, ha az üzleti és ál-üzletiek kocsija betelik. Tehát az Oszkár teljes mértékben eltér az eredeti üzlet politikától és már mint személyszállítást szervező cégként dolgozik. Ez rendben is van, de akkor a hazugságot, már mint telekocsis szolgáltatást közvetítenek, meg kéne szüntetni. Ez nem az! Persze a pénz mindenek előtt! Nem beszélve, hogy ez mellett még amolyan hatóságosdit is játszanak. Fenyegetnek, letiltanak. Az üzleti sofőr meg azt csinál amit akar. átver, becsap, hazudik, stb.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 17:53: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Valamit nagyon elszámoltál azt már láttom,én is üzleti hirdetö vagyok,igaz csak hétvégeken,én nem ebböl élek,és le is adozok,de!!7 embert viszek alkalmanként 2000 forinért,tankolok 16-ra,és akkor még a pálya dij,és más költség hol van?? Csak a 4 gumi 150 000!!!
Peti1961 felhasználó Peti1961 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 25. 18:05: Összes előzmény megjelenítése
Ha nem érné meg akkor nem csinálnád. De nem ez gond. Természetesen üzleti szállításnak nyereséget kell termelnie, de ez egy telekocsis rendszer volt. Csak az alapító vagy utódjai üzletet csináltak ebből és hát a fix befizető a nagy üzlet. :)
Eleka felhasználó Eleka válasza Peti1961 üzenetére 2017. március 25. 19:31: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Peti!
Köszönöm a hozzászólást. Nem emeltem volna szót, ha az üzleti "szállítók"-hoz képest nem kerülnének hátrányos helyzetbe a magánautósok útitárs találási esélyei az Oszkár által kialakított feltételrendszer miatt. Szerintem ma "nem élhetnének meg az üzletiek" -és az Oszkárosok sem - az Oszkárból, ha nem lettek volna magánautósok akik felépítették a rendszert. Ezért méltatlannak tartom, a magánautósok - ma már kimutathatóan hátrányosabb helyzetbe kerülését az üzletiekkel szemben az Oszkár feltételrendszere miatt. Üdv Anna UI: Presztizstaxira röviden: Az én autómra is tudok 150.000-ért gumit venni.
Presztizstaxi felhasználó PresztizstaxiHitelesített Oszkár felhasználó válasza Eleka üzenetére 2017. március 25. 20:34: Összes előzmény megjelenítése
Kedves Anna!
Valoban tudsz te is enyiért venni,viszont azt már nehezen hiszem el,hogy 3-4 havonta cseréled is,hisz nem teszel meg anyi kilométert magánemberként,hogy az el kopjon!!
broland01 felhasználó broland01 válasza Presztizstaxi üzenetére 2017. március 27. 10:41: Összes előzmény megjelenítése
Itt egy a lényeg, amit mindenki elfelejt említeni.
Amióta foglalási díjat kell fizetni, amit természetesen megérdemelnek az üzemeltetők, nagy ívben leszarják a magán autóst, akitől újabban a buszos hiénák miatt egyre kevesebb bevételük van! Nyilván mindenki a saját zsebét nézi, de valóban valamit kellene kezdeni ezzel a dologgal! Pl. külön választani az üzletieket és nem ikonokkal!
Nem régóta oszkározom, de az utas elszállítási mutatóm szinte a nullával egyenlő! Én nem tudok 2000 ft-ért elszállítani 220 km-re utast, mint a hiénák!


Kedves Roland!

Mivel pár napja regisztráltál, ezért amennyiben lesznek utasaid és adnak le értékelést rólad, akkor az adatlapod statisztikáján is látszani fog.
A kifejezéseddel élve, semelyik magán autós nincs leszarva a rendszerben.

Viszont felhívom a figyelmedet hogy ha valaki normál telekocsisként használja a rendszert akkor nem csak az árak motiválják, mivel mindenképp utazik.
A hirdetéseid alapján viszont ez nem valósul meg, mivel szinte azonnal napi szinten ingázol Pest és Pécs között, ezért felhívjuk a figyelmedet, hogy ha az utasok száma eléri a havi 40 főt akkor neked is üzleti csomagra kell váltanod az ÁFF.-ben foglaltak szerint.


(Válasz)