hasznosinfok adatlapja

Név:
Adatlap
Foglalkozás:
sofőr
Regisztráció:
2015. okt. 08.
Besorolás:
Újonc
Értékelés:
Telefonszám:
Helyfoglalás után látható
Nyelvismeret:
Magyar
Üzenek a felhasználónak

Miért velem utazz?

.
Kedves (leendő) Utasom !

Alábbiakban olvashatod azokat a dolgokat amiket ha minden utasom tudna, akkor csak és kizárólag hibátlan utazások lennének, mindenki ujjongva ugrálna örömében, autós, utas, Oszkár egyaránt. Ezeket tudni nem csak nálam célszerű, hanem a többi autóssal való utazás esetén is jól fog jönni. Több ezer elszállított utassal szerzett tapasztalataim során derült ki, ahhoz hogy az Oszkáros utak simán, gyorsan, zökkenőmentesen, gördülékenyen, flottul menjenek, mind az autósoknak mind az utasoknak szükséges megtenniük a tőlük telhetőt. Én mint autós igyekszem a tőlem telhető maximumot nyújtani az utasoknak mindig. Alább olvasható hogy az utasok mivel járulhatnak hozzá a hibátlanul tökéletes Oszkáros utakhoz.
Ezek a dolgok nem csak azért célszerűek és hasznosak, mert szerintem mindenkinek így a legjobb,
hanem azért is hogy az egyik utas ne okozzon hátrányt vagy kellemetlenséget a másik utasnak.


0. Alapvető, utazáshoz nélkülözhetetlen, kvázi kötelező dolgok
 • Az utas telszáma legyen megadva Oszkáron, elírás nélkül. Lásd még a 2. pontot.
 • A telefon legalább az indulás napján legyen feltöltve és bekapcsolva.
 • Induláskor ha hívom az utast, vegye fel a telefont.
 • Az utas lehetőleg ne késsen, inkább érjen oda 5 perccel hamarább mint később.
 • Ha önhibáján kívül mégis késik, értesítsen engem hívással vagy SMS-ben. Facebook messenger, Viber, Whatsapp, stb., vagy Oszkáron belül küldött szöveges üzenet erre nem alkalmas. Ezek előzetes egyeztetésre használhatók, de induláskor csak a GSM szabványt használó csatornákat fogom nézni.
 • Az utas jegyezze meg (vagy fel) az autó típusát, színét, és rendszámát.
 • Az indulás helyszínén próbálja megkeresni az autót egyedül, hívni csak akkor hívjon ha nem találja.
 • Közepes hátizsáknál lényegesen nagyobb méretű csomagot (pl. bőrönd) illik előre jelezni.
 • Háziállatot illik előre jelezni. Ha nem dobozban utazik, akkor hozzanak neki egy plédet amit alá teszünk. Kisméretű kutya utazhat felár nélkül, nagyméretű kutya csak előzetes egyeztetéssel jöhet.
 • Ittas, kábítószert fogyasztott, alapvető higiéniával nem rendelkező személyt nem szállítok el, még akkor sem ha előre kifizette az útiköltséget bankkártyával.
 • Az autóban dohányozni tilos.
 • Enni, inni lehet, de csak akkor ha ez nem szennyezi be az autót.
 • Ital csak zárt palackban (vagy tetra-pakban) tartható az utastérben. A fémdobozos energiaital nem kóser.
Fentiek az alapvető dolgok, amelyek minél jobban sérülnek annál jobban veszélybe kerül az utazás sikeressége.
Alább olvashatók az "extrák", amik ha szintén megvannak, akkor esélyes hogy mindenki nagyon elégedett lesz.

1. Beszállás helyének egyeztetése az autóssal
Nálam általában úgy vannak megcsinálva a hirdetések, hogy az induló városban több helyen is lehet beszállni. Budapesten pl. ez kifejezetten hasznos. Van egy kiinduló pont (pl. Keleti pu.) és onnantól kifelé menet több különböző helyen is meg tudok állni utast felvenni. Ha az utas önállóan megtekinti a pontokat és kiválasztja a neki megfelelőt az autós közreműködése nélkül, az segítség az autósnak mert akkor erre már nem kell rákérdezni. Több beszállóponttal rendelkező hirdetéseknél minden pont mellett van egy kis ikon : álló emberke mellett jobbra mutató nyíl. Erre kattintva lehet kiválasztani a megfelelő beszállási helyet, még helyfoglalás ELŐTT.
Nagyon nagy segítség az autósnak, ha minden foglalás ahhoz a ponthoz történik, amelyiknél az utas valóban be fog majd szállni.
Én minden utasommal egyeztetek indulás előtt időben. Ha ezt az utas kezdeményezi - akár üzenetben akár telefonhívással - az határozottan pozitív benyomást kelt és egy pici terhet levesz a vállamról.
Természetesen előfordulhat hogy nem tudom azonnal felvenni (ez NEM jelenti azt hogy megbízhatatlan vagyok, vagy nem indul az út), ekkor lehet üzenetet írni, én pedig visszahívok mindenkit amint elérhetővé válok.
(ezt nem csak Oszkáron csinálom így, hanem minden bejövő hívásnál ami nem rejtett számról érkezik)

2. Helyfoglalás másik személynek
Időnként előfordul hogy valaki nem saját maga számára foglal helyet, hanem másik személynek (pl. közeli hozzátartozónak). Ilyen esetben nagyon nagy segítség az autósnak, ha a foglalást végző személy beírja az utas telszámát a saját adatlapjára, a 2. telefonszám mezőbe.
Részletesebb infok ezzel kapcsolatban ezen a linken olvashatók.

3. Késői lemondás
Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban közbejön valami előre nem látható dolog, és a tervezett utazást lemondani kényszerül. Ilyen esetben a legfontosabb teendő az hogy a helyfoglalást az Oszkáron azonnal töröljék, amilyen gyorsan csak lehet. Minél előbb törlik, annál nagyobb az esélye hogy a felszabadult helyet másik utas elfoglalja.
Minden autós borzalmasan utálja, ha pl. 2 nappal indulás előtt megtelik az autó, majd néhány órával előtte az egyik utas törli a foglalását, és nem jön helyette másik utas, holott miközben tele volt az autó megnézték a hirdetést vagy 30-40-en. Én már nem tudom velem hányszor fordult elő ez a dolog, de az biztos hogy túl sokszor ahhoz hogy szó nélkül hagyjam. Minden hirdetés jobb felső sarkában látható hogy hányan tekintették meg, nem csak az autós láthatja hanem mindenki.
Minden indulás előtt van egy bizonyos kritikus idő, ez általában kevesebb mint egy nap, amelyben már nem valószínű hogy lemondás esetén másik utas jelentkezik a hirdetésre. Ezek a következők :
Reggeli indulás esetén előző nap délben.
Dél körüli indulás esetén előző nap éjfélkor.
Délután vagy esti indulásnál aznap reggel.

Ezúton szeretném kérni a kedves utasokat, magam és a többi autós nevében egyaránt, a kritikus időben történő lemondást hacsak egy mód van rá kérem kerüljék.
Régebben sokkal szigorúbb voltam a késői lemondásokkal, emiatt üresen maradt helyekért utólag kártérítést kértem, ma már nem forszírozom ezt mindenáron, elsősorban a covid-19 és hasonló okok miatt. Senkinek nem kell megijedni a fentiek miatt, de érdemes tudni róla hogy ilyen is van. Utas által lemondott helyfoglalás után az autós ugyanúgy tud pozitív, semleges, vagy negatív értékelést adni, mintha az utazás megvalósult volna.
Akinek nem inge, természetesen ne vegye magára, minden tisztességes becsületes rendes utasomtól én kérek elnézést a fentiek miatt, de mégis jobbnak láttam kiírni mint eltitkolni egyenlőre még.
Az Oszkár hivatalos állásfoglalása a lemondásokkal kapcsolatban itt olvasható :
https://blog.oszkar.com/segitseg-lemondanam-a-helyfoglalasom-mit-kell-tennem/

4. Helyfoglalás-korlátozás
Ha azt tapasztalod hogy csak bankkártyás előre fizetéssel enged a rendszer helyet foglalni az autómban, annak valószínűleg az az oka, hogy érvényes rád a helyfoglalás-korlátozás. Két paramétert állítottam be :
 • Negatív értékeléseinek az aránya eléri vagy meghaladja a 20%-ot
 • Lemondott utazásainak az aránya eléri vagy meghaladja a 30%-ot
Akire a fenti kettő közül legalább az egyik igaz, csak bankkártyás előre fizetéssel tud helyet foglalni nálam.
Kapcsolódó blog bejegyzés erről itt olvasható.

5. Menetidő
A menetidő tájékoztató jellegű !
A menetidő pontos betartására semmilyen GARANCIA NINCS, mert a közúti közlekedés az egy olyan műfaj, hogy bármikor közbe jöhet bármi. Pl. ha az egyik utas 15 percet késik, két másik pedig megállót kér de a wc-ben vagy a kasszánál sorbanállás van, az kapásból +1/2 óra. Ez szerencsére elég ritka egybeesés, de az elmúlt 10 évben többször előfordult már. Baleset miatti torlódás is lehet bármikor bárhol. Csúcsidőben Pesten mindig dugó van. Az M6-os az szerencsére Magyarország legnyugisabb autópályája, nagyon ritka a rendkívüli esemény. De nem kizárt. Más autópályákon láttam már több kilométer hosszú sorokat lépésben araszolni baleset miatt, 1-2-3 órán keresztül.
A hirdetésben szereplő menetidő úgy lett beállítva, hogy normál esetben egy kis biztonsági tartalék van benne (sacc/kb. 10-15 perc). Tehát ha pontosan tudunk indulni, nem kell megállni sehol, Pesten nincs nagy dugó, és nem jön közbe semmi, akkor kicsivel hamarább oda szoktunk érni. Nekem is az a jobb ha minél előbb megérkezünk, de a menetidő teljesülése nem csak rajtam múlik.
Az útvonalon bármikor megállhatunk, ha az utasok kérik. Ha nem kérik, nem fogok megállni.
CSATLAKOZÁS tervezésénél erősen ajánlott hogy a hirdetésben szereplő érkezési időponthoz legalább 15-20 perc biztonsági időt adjunk hozzá, plusz a tömegközlekedés, ha az szükséges. Akinek csatlakozása van, vagy más okból fix időpontra meg kell érkeznie (pl. állásinterjúra megy), kérem hogy INDULÁSKOR szóljon !


Ezek azok a dolgok amik minden útra egyformán vonatkoznak.
Fentiek mellett érdemes megnézni a hirdetések megjegyzés rovatát is, mert azok a dolgok amik csak egy útra vonatkoznak, nem ide vannak kiírva hanem oda.

! FIGYELEM !
Az út során bárkinek bármilyen problémája van, kérés, kérdés, óhaj, sóhaj, panasz, dícséret stb. esetén kérem hogy azonnal SZÓLJON, mert csak akkor tudok segíteni. Bármilyen kérdés esetén nyugodtan keressetek bizalommal. A fontos dolgokat indulás ELŐTT célszerű megbeszélni.
Oszkáron általában tegeződni szoktunk.


Minden kedves leendő vagy visszatérő utasomnak zökkenőmentes, gördülékeny, gyors és pontos, vidám hangulatú utakat kívánok.

Köszönettel és üdvözlettel : bluewings

Nincs értékelés
Felhasználói statisztika